Gemiddelde leeftijd werknemers stijgt
De verwachte schaarste op de Nederlandse arbeidsmarkt bereikt haar hoogtepunt pas tussen 2020 en 2040. Wel krimpt de potentiële arbeidsmarktpopulatie vanaf dit jaar. Door ouderen langer te laten participeren aan de arbeidsmarkt kan een groot deel van de schaarste tot 2030 worden opgevangen. Dit blijkt uit een studie van Deloitte.
De gemiddelde leeftijd van medewerkers stijgt daardoor echter wel. De grootste uitdaging voor bedrijven is juist deze ouder wordende medewerkers zo te stimuleren dat zij de organisatie niet vroegtijdig verlaten aldus de onderzoekers.
Tekorten
De studie laat zien dat de grootste tekorten ontstaan aan hoogopgeleiden voor technische en medische functies, maar ook in het onderwijs. Hier zal de gemiddelde leeftijd het eerst stijgen.
Uit de studie blijkt eveneens dat de schaarste op de arbeidsmarkt in alle Europese landen vanaf 2020 (verder) toeneemt.
Langer doorwerken
Volgens de Deloitte studie kan een groot deel van de daling met het langer doorwerken van oudere werknemers (65+) worden opgevangen. Denk hierbij aan op latere leeftijd met pensioen gaan en het verhogen van de arbeidsparticipatie van ouderen (55+). Voorwaarde hiervoor is dat bedrijven maatregelen nemen om langer doorwerken voor oudere werknemers mogelijk te maken.
Uit een wereldwijd Deloitte onderzoek blijkt, dat oudere werknemers vooral bereid zijn om langer door te blijven werken als ze vertrouwen hebben in hun leiders en deze de oudere medewerkers ook daadwerkelijk waarderen. Daarnaast is het belangrijk dat de overheid ervoor zorgt dat het voor oudere werknemers financieel aantrekkelijk is om langer door te werken.