Logo
  • Nieuws
  • 12 mei 2011
  • mr. Esther van den Bergh, AKD Advocaten

Werkgever niet aansprakelijk voor bedrijfsongeval

Als een werknemer zijn gebit beschadigt tijdens werkzaamheden voor zijn werkgever houdt hij deze verantwoordelijk voor zijn letsel. De werkgever heeft zijn zorgplicht geschonden, stelt de werknemer.

Beeld Werkgever niet aansprakelijk voor bedrijfsongeval

Een werknemer is sinds 11 februari 2002 in dienst als monteur. Als hij op 15 oktober 2004 bij het verwijderen van een stalen kozijn een koevoet gebruikt, schiet deze uit, raakt de werknemer in het gezicht en beschadigt zijn gebit. De werknemer houdt zijn werkgever aansprakelijk voor dit ongeval en stelt zich in de procedure op het standpunt dat de werkgever zijn zorgplicht heeft geschonden door geen gelaatsmasker ter beschikking te stellen.

 

Arbeidsomstandigheden

Het hof Leeuwarden stelt voorop dat een koevoet op zichzelf ook geen intrinsiek gevaarlijk gereedschap is. De werknemer werkte met deze koetvoet als een goed opgeleide, ervaren werknemer. Anders dan de werknemer suggereert, adviseert Arbouw (een door werkgevers- en werknemersorganisatie die onder andere het doel heeft arbeidsomstandigheden in de bouwnijverheid te verbeteren) niet per definitie een gelaatsmasker.

 

Geen verplichting tot maatregelen

Dat een koevoet kan uitschieten en letsel kan veroorzaken is een algemeen gevaar van het gebruik van dit gereedschap. De wet biedt geen absolute waarborg aan werknemers tegen ieder gevaar. De enkele omstandigheid dat een algemeen bekend risico van schade zich voordoet, schept nog niet de verplichting maatregelen te nemen om dit te voorkomen. In dit geval wordt de werkgever dus niet aansprakelijk gehouden voor de schade van de werknemer.

 

Gerechtshof Leeuwarden 14 december 2010, LJN BP1093

 

Tip

Het is zeer belangrijk om veiligheidsinstructies op te stellen en te zorgen dat deze veiligheidsinstructies door de werknemers worden nageleefd. In dit kader wordt veel van de werkgever verlangd. De werkgever hoeft echter zoals uit deze uitspraak volgt de werknemer niet tegen ieder gevaar te beschermen.

 

Risico Inventarisatie- en Evaluatie (RI&E)

Sinds 1 april 2011 is de Arbeidsomstandighedenwet inzake Risico Inventarisatie- en Evaluatie (RI&E) aangepast. Deze wetswijziging houdt kort gezegd in dat bedrijven met ten hoogste 25 werknemers niet meer verplicht de RI&E moeten laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst of arbodeskundige. Het is voor deze kleine bedrijven dus gemakkelijker en goedkoper geworden om aan de wettelijke verplichting om een RI&E op te stellen, te voldoen.

 

Arbeidsinspectie

Ook beoordeelt de Arbeidsinspectie bij inspecties van bedrijven van ten hoogste 25 werknemer altijd de RI&E, ook als er geen sprake is van een overtreding of tekortkoming. In tegenstelling tot de periode voor 1 april 2011 leidt het niet hebben van een RI&E niet direct tot een boete. De Arbeidsinspectie gunt de werkgever een termijn om alsnog een RI&E op te stellen. Als de werkgever na het verstrijken van de gegeven termijn geen RI&E heeft opgesteld dan kent de Arbeidsinspectie een boete toe aan de werkgever.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.