Uw aansprakelijkheid bij werk op zaterdag
Een werkgever is aansprakelijk voor de schade die een werknemer lijdt gedurende de werkzaamheden, tenzij hij kan aantonen dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan. In deze zaak was een werknemer boodschappen gaan doen tussen twee afspraken op zaterdag en kreeg een auto-ongeluk.
De werknemer vordert een vergoeding voor zijn geleden materiële en immateriële schade. De werkgever verweert zich met de stelling dat het ongeluk volledig in de privésfeer lag. De werknemer vond dat de autorit tussen twee werkafspraken een gemengd karakter werk/privé had. Het hof (Den Bosch, 9 september 2008, LJN BF5193) geeft de werkgever gelijk en beslist dat het ongeluk buiten werktijd heeft plaatsgevonden. Hiermee is de vraag over de zorgplicht van de werkgever niet meer relevant.
Duidelijke afspraken
Als een werknemer schade lijdt tijdens het uitvoeren van zijn werkzaamheden, dan is de werkgever al snel aansprakelijk voor die schade. Het komt vaak voor dat er een discussie ontstaat over de vraag of de schade is geleden tijdens de uitvoering van de werkzaamheden of niet. Het antwoord op deze vraag is niet altijd zo eenvoudig te geven. Daarom is het van groot belang dat een werkgever en een werknemer duidelijke afspraken maken over wat onder werktijd valt en wat niet. In ieder geval is het altijd goed om te beoordelen wat de verzekering dekt. Het afsluiten van een schadeverzekering inzittenden voor bedrijfsauto’s is bijvoorbeeld verstandig.
Tip
Zorg voor duidelijke afspraken over wat onder werktijd en wat onder privétijd valt. Bij schade van een werknemer tijdens werktijd heeft de werkgever een zware zorgplicht om veilige werkomstandigheden te creëren.