Tien grote organisaties tekenen voor 'homo-vriendelijke' werkvloer
Op donderdag 19 januari tekenden tien grote organisaties in Amsterdam een verklaring voor een zichtbare verbetering in de werkomgeving van Lesbische, Homoseksuele, Biseksuele en Transgender (LHBT) medewerkers. Eerder onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau laat zien dat ten minste 29 procent van de homoseksuele mannen en 13 procent van de lesbische vrouwen in Nederland wel eens last heeft van negatieve reacties op het werk. Ongeveer een derde van de LHBT werknemers is op het werk niet open over zijn/haar geaardheid.
De ’Verklaring van Amsterdam’ is een initiatief van de Stichting Workplace Pride. Onder de ondertekenaars zijn niet alleen grote bedrijven als Accenture, Shell, Cisco en ING, maar ook organisaties als het UWV en de gemeente Den Haag. Workplace Pride is al langer actief op het terrein van LHBT en de werkvloer. De afgelopen 5 jaar gebeurde dat onder de naam Company Pride Platform. Maar die vlag dekt de lading niet meer. “De 22 aangesloten organisaties van het platform zijn al lang niet meer alleen bedrijven” zegt David Pollard, directeur van Workplace Pride. “Ook overheidsorganisaties zoals ministeries en gemeenten zijn lid. Wij werken in verschillende sectoren en landen. Bij alles wat wij doen staat het realiseren van een werkomgeving waar alle werknemers, ook LHBT, zichzelf kunnen zijn centraal.”
Actieplan
De Verklaring van Amsterdam is meer dan een intentieverklaring. Het bevat ook een concreet actieplan om voor een meer LHBT-vriendelijke werkomgeving te zorgen. Zo maken het actief ondersteunen van LHBT-programma’s en ‘roze’ netwerken deel uit van het actieplan. Daarnaast richt de verklaring richt zich op actief leiderschap, niet alleen van LHBT-‘rolmodellen’, maar ook van hun heteroseksuele medestanders (‘straight allies’).
Internationale benchmark
De organisaties zijn zelf verantwoordelijk voor het realiseren van de 10 punten in de intentieverklaring. Daarnaast ontwikkelt Workplace Pride een internationale benchmark. Hiermee wordt gemeten hoe effectief organisaties zijn met hun LHBT-beleid. De resultaten van deze internationale Workplace Pride Benchmark worden regelmatig gepubliceerd en ingezet om LHBT-vriendelijke werkomgevingen te bevorderen.