Strikte rij- en rusttijden veroorzaken gezondheidsproblemen
Of vrachtwagenchauffeurs nou sjoemelen met de tachograaf óf dat zij zich perfect houden aan de rij- en rusttijden, zij leiden in beide gevallen een ongezond leven. In het eerste geval draaien zij te lange werkdagen. In het tweede geval kunnen zij slaapstoornissen krijgen, doordat hun bioritme wordt verstoord.
Dat zegt FNV Bondgenoten op de constatering van de Inspectie Verkeer en Waterstaat, dat fraude met de tachograaf sterk toeneemt. FNV Bondgenoten pleit voor een onderzoek naar de gezondheid van oudere chauffeurs (55-plus) om te zien wat het werk met hun lichaam doet.
Sjoemelen
De toename van de fraude met de tachograaf verbaast FNV Bondgenoten. Het terugdraaien is een fluitje van een cent en transportbedrijven hopen in deze tijd van crisis zo nog enigszins het rendement op peil te houden.
De Jong waarschuwt dat ook als chauffeurs zich aan de rij- en rusttijden houden, dat een aanslag op hun gezondheid kan zijn. De rij- en rusttijden kunnen daardoor zulke onregelmatige werktijden veroorzaken, dat deze chauffeurs last krijgen van slaapstoornissen. Bovendien kan ook hun voedingspatroon in de war raken. De vakbond ziet geen eenvoudige oplossing: er dient heel breed naar het probleem te worden gekeken en dus niet alleen vanuit het oogpunt van de rij- en rusttijden.
Let op
Als een werknemer ziek wordt, heeft de werkgever een vergaande zorgplicht. Een aantal verplichtingen is in het Burgerlijk Wetboek vastgelegd, zoals de loondoorbetalingverplichting. Daarnaast moet de werkgever bijdragen aan het voorkomen van ziekte, bijvoorbeeld door het creëren van goede arbeidsomstandigheden. Van de werkgever wordt een actief preventie- en verzuimbeleid verwacht.