'Roken/dik/ziek is reden voor ontslag'
Werknemers die willens en wetens ongezond bezig zijn en daar geen verandering in willen brengen, moeten kunnen worden ontslagen is de mening van bijna de helft van de MKB-werkgevers. Dit blijkt uit onderzoek van verzekeraar Zilveren Kruis Achmea dat zij presenteerden tijdens het congres Gezond Ondernemen.
Bijna driekwart (68 procent) van de Nederlandse werkgevers maakt zich zorgen over het langer doorwerken van hun werknemers nu de overheid aanstuurt op langer werken na het 65ste levensjaar. Zonder een actief gezondheidsbeleid is dit volgens 76 procent niet te doen zo blijkt uit het onderzoek.
Preventiebeleid
Meer dan de helft van de bedrijven (55 procent) in Nederland hanteert een preventiebeleid ter voorkoming van ziekteverzuim en/of arbeidsongeschiktheid. Een beleid dat gericht is op een duurzame inzetbaarheid van ouder personeel wordt ingezet door 37 procent van de werkgevers. Tegelijkertijd neemt het aantal oudere werknemers toe in 56 procent van de Nederlandse bedrijven. Volgens Zilveren Kruis Achmea hebben dergelijke programma’s positieve uitkomsten. Uit eerdere onderzoeken van de verzekeraar blijkt dat duurzame organisaties beter scoren op klanttevredenheid en productiviteit. Bovendien is hun personeel beter bestand is tegen stress.
Ongezonde leefstijl
Een ruime meerderheid (52 procent) van de bedrijven ziet een ongezonde leefstijl onder werknemers toenemen. De gezondheid van de werknemer is met name de verantwoordelijkheid van de werknemer, maar óók van de werkgever, blijkt uit het onderzoek. Ruim driekwart van de bedrijven (77 procent) aanvaardt hiervoor meer of minder verantwoordelijkheid.
Langere termijn
Bedrijven mogen hun mensen aanspreken op een ongezond gedrag wanneer dit op langere termijn een negatief effect kan hebben, zegt 60 procent van de werkgevers en 61 procent van de werknemers. 40 procent van de MKB-werkgevers vindt zelfs dat zij een werknemer met een ongezonde leefstijl mag ontslaan. Over de vraag of een werkgever een werknemer mag aanspreken op overmatig alcoholgebruik antwoorden een grote meerderheid van de bedrijven én werknemers positief (beide 67 procent).
Roken/dik/ziek
Tijdens het congres Gezond Ondernemen kwam als voorbeeld vervoerder Connexxion aan de orde. De vervoerder wil buschauffeurs die roken of te dik zijn én veel ziek zijn, om die reden kunnen ontslaan. “Als deze mensen willens en wetens ongezond leven en zich geregeld ziek melden, zouden wij als werkgever harde maatregelen moeten kunnen nemen,” zegt HR-directeur Peter Paul Witte van Connexxion in het AD.
Tegen
Ondernemingsraden en vakbondsorganisaties zijn tegen de verruiming van de ontslagmogelijkheid.