Logo
  • Nieuws
  • 25 oktober 2011
  • Lianne Bouman

Polikliniek werken met gevaarlijke stoffen geopend

In het UMC St Radboud is medio oktober j.l. op initiatief van het Expertise Centrum Toxische Stoffen van de Arbo Unie en de afdeling Algemeen Interne Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Sint Radboud een polikliniek klinische arbeidstoxicologie gevestigd.

Beeld Polikliniek werken met gevaarlijke stoffen geopend

Doel van de kliniek is dat het aantal sterfgevallen als gevolg van werken met gevaarlijke stoffen afneemt. Jaarlijks sterven in Nederland ten minste 3.000 mensen als gevolg van werk. Dat blijkt uit onderzoek in 2010 van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten/AMC op verzoek van FNV.

 

Chemische stoffen en asbest

Het onderzoek in 2010 toonde aan dat door het werken met chemische stoffen en asbest, kanker de voornaamste doodsoorzaak is: 1.350 sterfgevallen per jaar. Ook blijkt dat een onbekend aantal mensen ziek wordt door het werken met chemische stoffen. Vaak worden ziektebeelden als gevolg van blootstelling aan chemische stoffen niet of nauwelijks herkend binnen de bestaande reguliere gezondheidszorg. Dat komt bijvoorbeeld omdat er onvoldoende aandacht voor is, de kennis ontbreekt of omdat de diagnostiek nogal complex en tijdrovend is. Het is onbekend hoeveel mensen ziek worden door werken in een omgeving met chemische stoffen.

 

Bedrijfsarts

Bij een vermoeden van een verband tussen werk en de chemische stoffen kan de bedrijfsarts een zieke werknemer voortaan doorsturen naar de kliniek. In de nieuwe polikliniek komen de specialisten sneller tot een juiste diagnose. Na de diagnose kan de organisatie maatregelen treffen om de kans op meer zieke collega’s te verminderen.

 

Vervolgconsult

De patiënten krijgen na verwijzing een intakeformulier toegestuurd dat ze meenemen bij hun bezoek aan de polikliniek. Daarna volgt een consult met aandacht voor blootstelling aan chemische stoffen in de werk- en privésfeer. Eventueel wordt aanvullend onderzoek gedaan om de aandoening vast te stellen. Nadat alle resultaten van het onderzoek bekend zijn volgt bespreking in het multidisciplinaire team en wordt getracht een verband te leggen tussen blootstelling en klachten. In een vervolgconsult worden de resultaten en bevindingen met de patiënt besproken. Ook krijgt de patiënt adviezen voor behandeling.

 

Kosten

Niet alle verzekeraars vergoeden de kosten. Patiënten moeten de kosten zelf betalen, maar kunnen die eventueel verhalen op de werkgever/zorgverzekeraar.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.