Logo
  • Nieuws
  • 6 februari 2014
  • Antoine Hoop

’Pak beroepsziekten systematisch aan’

Mensen met een beroepsziekte worden aan hun lot overgelaten. Dat is althans de conclusie van de Altijd Wat Monitor van de NCRV.

In Nederland worden er naar schatting per jaar 50.000 mensen ziek door het werk en overlijden er ongeveer 3.000 als gevolg van een beroepsziekte. “Dat is veel te veel”, zegt FNV-voorzitter Ton Heerts in het NCRV- programma.

Vervolgen
De voorzitter wil dat bedrijven die verwijtbaar hebben gehandeld bij opgelopen beroepszieken, strafrechtelijk vervolgd worden. “Als werkgevers bijvoorbeeld willens en wetens werken met stoffen waar je dood aan kunt gaan, zonder dat de werknemer dat weet, dan moet er ook strafrechtelijk vervolgd kunnen worden”, aldus Heerts. Hij denkt ook dat het dreigen met strafrechtelijke vervolging een dermate waarschuwing afgeeft, dat bedrijven vanzelf meer aandacht geven aan goede arbeidsomstandigheden.

Arbeidsinspectie
De Inspectie SZW maakt meer capaciteit vrij om beroepsziekten aan te pakken, meldt Nu.nl, naar aanleiding van het onderzoek van Altijd Wat Monitor. Zij zeggen te erkennen dat er extra aandacht nodig is om beroepsziekten aan te pakken. Er moet dus een intensivering plaats vinden, volgens de Inspectie SZW. Maar, volgens het FNV, telt Nederland in Europa het minste aantal inspecteurs op dit gebied. De kans gecontroleerd te worden door de arbeidsinspectie is in ons land gemiddeld 1 keer in de 35 jaar. Er zijn sectoren en branches die nooit worden bezocht.

Beroepsziekten melden
Volgens Jan Popma, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, moet structureel meer beleid gemaakt worden, omdat er sprake  is van een structureel probleem. Popma geeft in het onderzoek aan dat er nu veel tijd wordt gestoken in arbeidsongevallen en preventie daarvan. Volgens hem moet er heel veel meer tijd in beroepsziekten geïnvesteerd worden. Veel artsen doen geen melding van beroepsziekten, terwijl dit wel verplicht is, volgens de FNV. Dit zijn bedrijfsartsen die betaald worden door de werkgever. “Hierdoor blijft het bedrijf waar de beroepsziekte is ontstaan, buiten beeld,” Aldus Popma.

FNV meldt verder dat de Nederlandse vakbeweging een klacht heeft ingediend bij de Internationale Arbeidsorganisatie ILO over de huidige werkwijze en bezetting van de Arbeidsinspectie.

Bekijk hier de Altijd Wat monitor over beroepsziekten


Arbowet, -beleid en arbeidsomstandigheden
In dit rapport alle procedures op een rij voor uw arbo-verantwoordelijkheden!  Meer info>

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.