Overheden leven Arbowet matig na voor buitendienstmedewerkers
Uit controles van de Arbeidsinspectie blijkt dat driekwart van de onderzochte overheidsorganisaties de Arbowet onvoldoende naleeft voor het personeel van de buitendienst. Dit betekent dat de arbeidsomstandigheden van onder meer milieu-inspecteurs, parkeerwachters, rioolwerkers en rattenbestrijders onder druk staan.
De Arbeidsinspectie deed onderzoek bij 148 gemeenten, vijf provincies, elf waterschappen en zes diensten van Rijkswaterstaat. Ze stelde vast dat er een of meer overtredingen waren bij 75 procent van deze organisaties. Het ging niet om echte misstanden. De inspectie had meestal genoeg aan een waarschuwing of een eis. De arbeidsrisico's voor buitendienstmedewerkers verschillen sterk. Het gaat bijvoorbeeld om bedreiging door het publiek, onveilige machines, valgevaar bij het onderhoud aan bruggen en sluizen en zwaar tillen bij het opruimen van kadavers.
Overtredingen
Het soort overtreding dat het meest voorkomt, is het ontbreken van maatregelen om agressie en geweld te voorkomen. Dit terwijl de agressie tegen ambtenaren toeneemt. Verder beschermen gemeenten en provincies hun buitendienstmensen onvoldoende tegen ziekmakende micro-organismen. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat ongediertebestrijders en rioolwerkers de ziekten van Lyme of Weil krijgen. Bij waterschappen is het belangrijkste manco het werken met machines zonder veiligheidsvoorzieningen en met ondeugdelijke constructies.
Matig
Voor de Arbeidsinspectie is de matige naleving van de Arbowet zorgwekkend. Daarom gaat ze praten met Rijkswaterstaat, waterschappen en vertegenwoordigers van provincies en gemeenten. De gesprekken zullen zowel gaan over het schenken van meer aandacht aan arborisico’s als over het voorlichten van het personeel hierover.
Tip
U kunt agressie en geweld tegen uw personeel voorkomen door eerst na te gaan welke situaties en omstandigheden eerder gezorgd hebben voor incidenten. In dit verband is het belangrijk dat u incidenten vastlegt. Op basis van de inventarisatie en analyse van de eerdere incidenten maakt u een risicoprofiel. U kunt dit risicoprofiel gebruiken om preventieve maatregelen te nemen tegen agressie en geweld.
Als het risico heeft geleid tot verzuim, kunt u bij het maken van de probleemanalyse een relatie met de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RIE) leggen. Na enige tijd bent u in staat om een overzicht te maken van deze werkgerelateerde verzuimgevallen.