Logo
  • Nieuws
  • 2 april 2013
  • Lianne Bouman

Nieuwe publicatie ‘Meldingsplichtige bedrijfsongevallen’

De Inspectie SZW heeft een vernieuwde brochure uitgebracht over het melden van arbeidsongevallen door werkgevers. Hierin staat welke arbeidsongevallen direct gemeld moeten worden aan de inspectie, hoe dat te doen en wat er met de melding gebeurt.

Beeld Nieuwe publicatie ‘Meldingsplichtige bedrijfsongevallen’

Boete tot 50.000 euro


Werkgevers, die bedrijfsongevallen niet direct aan Inspectie SZW melden, kunnen worden gestraft met een boete die tot 50.000 euro kan oplopen. Welke bedrijfsongevallen een directe meldingplicht hebben is een van de items in de nieuwe brochure van Inspectie SZW.

De brochure ‘Meldingsplichtige bedrijfsongevallen’ is bestemd voor werkgevers en geeft informatie over wat te doen als er zich een ernstig arbeidsongeval in hun bedrijf voordoet.

Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet)


De Arbowet verplicht werkgevers arbeidsongevallen,die hebben geleid tot de dood, blijvend letsel (bijvoorbeeld amputatie of chronische lichamelijke klachten) of een ziekenhuisopname (ook een dagopname), direct aan Inspectie SZW te melden.

Let op


• De meldingsplicht geldt ook voor personen, die onder gezag bij de werkgever werkzaam zijn, zoals uitzendkrachten.
• Ook wanneer in een later stadium blijkt dat er alsnog sprake is van een ziekenhuisopname of van blijvend letsel dat in verband kan worden gebracht met het arbeidsongeval, moet de werkgever dit ongeval alsnog direct melden.

Waar en hoe melden?


• Arbeidsongevallen die tot de dood hebben geleid, moeten direct telefonisch worden gemeld via het gratis telefoonnummer 0800-5151. De Inspectie SZW is hiervoor 24 uur per dag 7 dagen per week telefonisch bereikbaar. Overige meldingsplichtige arbeidsongevallen moeten direct gemeld worden via dit volledig ingevuld meldingsformulier of telefonisch worden gemeld op bovenstaand nummer.

Na de melding start Inspectie SZW in veel gevallen een onderzoek . Het onderzoek is onder meer gericht op het vaststellen van de toedracht en de oorzaken van het ongeval. Daarnaast gaat de inspectie na of het ongeval is veroorzaakt door een of meer overtredingen van de wettelijke bepalingen.

Meer over dit onderwerp in de kennisbank:
Aansprakelijkheid voor schade die een werknemer lijdt

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.