Nieuw risico in werk: technostress
Altijd bereikbaar zijn zorgt steeds vaker voor fysieke en psychosociale klachten zo blijkt uit een eerste verkenning van de FNV en de Universiteit van Amsterdam. De vakbond vindt dan ook dat de mens weer de regie moet krijgen over de techniek, in plaats van andersom.
Meer dan 20 procent van de werknemers checkt buiten werktijd meer dan 6 keer per dag zijn online apparaat. Een kwart van de respondenten gebruikt de mobiele apparatuur zelfs meer dan 6 keer per uur. Dit gebeurt merendeels op de smartphone in plaats van de laptop, waardoor nieuwe gezondheidsrisico’s ontstaan, waaronder RSI-achtige klachten en concentratieverlies aldus de UvA.
Afspraken maken
Eén op de drie werknemers vindt dat het werk complexer en intensiever is geworden met de komst van mobieltjes. De druk om bij te blijven en te reageren is groot. Bijna 60 procent geeft dan ook aan dat er afspraken moeten worden gemaakt in het bedrijf over het versturen van werkgerelateerde berichten buiten werktijd.
Werk/privébalans
Er is volgens de vakbond een duidelijke behoefte om ‘de eigen tijd’ van ‘werktijd’ te onderscheiden. De FNV legt de uitkomsten voor aan deskundigen en wil een discussie zoals die in Duitsland al wordt gevoerd. “Daar verbieden bedrijven rond de kerst om berichten te verzenden vanuit het werk. Het was de Duitse minister van binnenlandse zaken die stelde dat de mens weer de regie moet krijgen over de techniek, in plaats van andersom. Dat wil de FNV ook,” aldus een woordvoerder.