Minder nachtdiensten door vergrijzing
Bij steeds meer bedrijven staat de nachtdienst onder druk. De vergrijzing zorgt ervoor dat het voor productiebedrijven met ploegendiensten vaak moeilijk is om geschikt personeel te vinden voor de nachtdienst. Zo schrijft het Nederlands Dagblad.
Volgens het Nederlands Dagblad merken chemische fabrieken en drukkerijen het probleem bijvoorbeeld al en dan vooral in regio’s waar veel jongeren wegtrekken. De meeste cao’s kennen een vrijstelling van nachtwerk voor werknemers van boven de 55 jaar. TNO-onderzoeker Michiel de Looze stelt dan ook dat het niet meer allemaal op de schouders van jongeren terecht kan komen.
Klachten
Werknemers die jarenlang in nachtploegen werken, krijgen vaak na zo’n twintig jaar last van klachten. Het gaat om slaapproblemen, spijsverteringsklachten, hart- en vaatziekten of stress. Bij vrouwen is er mogelijk zelfs een verband tussen jarenlang nachtdiensten draaien en borstkanker. Volgens arbeidstijdenspecialist Sam Groen van FNV Bondgenoten onderzoeken veel bedrijven daarom hoe ze het nachtwerk beter kunnen afstemmen op de gemiddeld steeds oudere groep werknemers.
Roosters
Het blijkt regelmatig mogelijk om klussen, zoals schoonmaakwerk, controles en klein onderhoud, naar de dag te verschuiven. Ook wordt het volgens het Nederlands dagblad gebruikelijk om roosters zo te maken dat mensen niet meer dan twee of drie nachtdiensten achter elkaar te draaien. Het is vaak niet mogelijk om de nachtdienst helemaal af te schaffen, omdat in de meeste fabrieken een klein deel van het werk altijd 's nachts moet plaatsvinden.
Arbeidstijdenwet
De Arbeidstijdenwet geeft regels voor nachtdiensten. Zo mag een werknemer per nachtdienst niet meer dan tien uur werken. Ook mag u een werknemer bijvoorbeeld per zestien weken maximaal 36 nachtdiensten laten draaien. Op de site van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid staan ook de andere regels waaraan u zich moet houden bij nachtdiensten.