Klokkenluiders kunnen bij adviespunt aan bel trekken
Op 1 oktober 2012 gaat het Adviespunt Klokkenluiders van start. Deze onafhankelijke instantie zal (potentiële) klokkenluiders in de private en publieke sector adviseren en ondersteunen. Dat hebben minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 24 mei j.l. bekendgemaakt.
Met de komst van het adviespunt is het initiatiefvoorstel van de SP een Huis van Klokkenluiders in te voeren van de baan.
Het Adviespunt Klokkenluiders bestaat uit een commissie met drie leden:voorzitter Martin van Pernis (oud-bestuursvoorzitter Siemens Nederland en nu onder meer voorzitter van Vernieuwing Bouw), Edith Snoey (oud-voorzitter van Abvakabo FNV, nu onder meer commissaris bij pensioenuitvoerder APG en lid van de Raad van Toezicht van ontwikkelingsorganisatie HIVOS) en Onno van Veldhuizen (, na een carrière als wetenschapper, advocaat, jurist en ondernemer, sinds 2003 burgemeester van Hoorn).
1 oktober 2012
De officiële benoeming van de commissieleden gaat in per 1 oktober 2012, de dag dat het Adviespunt Klokkenluiders van start gaat. De commissieleden gebruiken de periode tot aan deze datum voor een gedegen voorbereiding, zodat er op 1 oktober een goede start kan worden gemaakt. Zij zullen worden ondersteund door een bescheiden, hooggekwalificeerde staf.
Adviespunt Klokkenluiders
Het Adviespunt Klokkenluiders is een onafhankelijke instantie. Zij zal potentiële klokkenluiders in de private en publieke sector informeren, adviseren en ondersteunen bij mogelijke stappen. Ook zal zij algemene voorlichting geven over het omgaan met een vermoeden van een misstand, en zal zij ontwikkelingen en patronen signaleren naar relevante organisaties ten behoeve van hun klokkenluidersbeleid. Het Adviespunt Klokkenluiders heeft geen onderzoeksbevoegdheden maar zal een steunpunt zijn waar klokkenluiders in alle vertrouwelijkheid kunnen aankloppen. Het initiatief voor het adviespunt ligt bij de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Huis van Klokkenluiders
Het merendeel van de Tweede Kamer had liever de oprichting van een Huis voor Klokkenluiders gezien. Daartoe had SP-Kamerlid Ronald van Raak een initiatiefwetsvoorstel ingediend. Het Huis voor Klokkenluiders zou financiële, juridische en psychologische ondersteuning bieden, en onderzoek doen naar de aangemelde misstanden. Zouden die terecht zijn, dan zouden de betrokken werknemers niet ontslagen mogen worden.
Werkgevers
VNO-NCW en MKB-Nederland zien meer in het een advies- en verwijspunt van minister Spies (Binnenlandse Zaken). Dat kan klokkenluiders een luisterend oor bieden, adviseren over de juiste procedures en doorverwijzen naar de juiste instanties. Geheimhouding blijft gewaarborgd. Dat de SP het Huis voor Klokkenluiders wilde onderbrengen bij de Nationale Ombudsman, zou volgens de werkgevers tot ongewenste zelfstandige activiteiten van de ombudsman leiden.