Hard pratende collega’s zorgen voor concentratieproblemen
Bijna 70 procent van de Nederlandse werknemers heeft concentratieproblemen door hard pratende collega's, luide apparaten en geluiden van buiten. Dat blijkt uit een inventarisatie van juridisch dienstverlener JuroFoon onder 509 mensen. Hoe zit dit bij uw organisatie? Een RI&E met een werkbelevingsonderzoek (WBO) biedt wellicht uitkomst.
Hard pratende collega’s blijken de grootste irritatiefactor, maar liefst 41,3 procent van de respondenten ergert zich hieraan. Luide apparaten zijn in 18,8 procent van de gevallen oorzaak van concentratieverlies en bij 8,6 procent zorgen geluiden van buiten voor onrust. Geluidshinder op het werk kan leiden tot stress en daardoor schadelijk zijn voor de geestelijke gezondheid, stelt JuroFoon.
RI&E en psychische klachten
Over het algemeen geeft een risicoinventarisatie een goed beeld van de risico's die moeten worden aangepakt op het terrein van de arbeidsomstandigheden. Maar de focus van de RI&E ligt vaak op de fysieke arbeidsomstandigheden, waardoor andere verzuimfactoren onderbelicht kunnen blijven.
Een voorbeeld hiervan zijn de oorzaken van psychische klachten. Het opsporen en gericht aanpakken van de risico's op psychisch terrein vraagt ook om andere vaardigheden en instrumenten:
- U ontvangt, als leidinggevende, vanuit verschillende kanalen signalen over de psychische werkproblemen die medewerkers beleven. Individuele signalen uit bijvoorbeeld functioneringsgesprekken met medewerkers, maar ook signalen uit een afdelingsoverleg of overleg met de ondernemingsraad. Het is lastig om dergelijke losse signalen te beoordelen en vast te stellen of dit door structurele problemen in de organisatie komt.
- Wilt u serieus aandacht schenken aan de mogelijke risico's op psychisch terrein, voer dan een jaarlijks werkbelevingsonderzoek uit. Een werkbelevingsonderzoek (WBO) is meestal een enquête. Het voordeel is dat u de organisatie als geheel doorlicht en dat u niet afhankelijk bent van informatie die u incidenteel of toevallig ontvangt.
- U kunt voor het WBO een externe partij inschakelen. Het voordeel hiervan is dat u dan een geteste vragenlijst hanteert en dat u de uitkomsten kunt vergelijken met andere (soortgelijke) bedrijven. Wilt u zelf het WBO opzetten en uitvoeren, betrek hierbij dan de arbodienst, uw afdeling P&O, een werkgroep met een afvaardiging van het personeel en de OR. De OR moet uiteraard ook betrokken worden bij uitvoering door een externe partij.
Tip
De kritische succesfactor van een WBO is niet wat u boven tafel krijgt, maar dat u iets met de informatie doet! Er is bijna geen grotere demotivator dan medewerkers eerst betrekken bij een onderzoek en vervolgens niets met de resultaten van het onderzoek doen.