De Krom wil autonomie voor bedrijfsartsen
Bedrijfsartsen willen een eind aan de druk die zij regelmatig ervaren van onder meer werkgevers en arbodiensten, die verlangen dat zij de Arbowet en hun beroepscode met voeten treden. Zij vinden gehoor bij staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In antwoord op Kamervragen geeft De Krom aan dat elke bedrijfsarts onafhankelijk moet kunnen werken.
Een op de vijf bedrijfsartsen wordt regelmatig benaderd door werkgevers, verzekeraars, arbodiensten of Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) om medische gegevens van werknemers te verstrekken, die eigenlijk vallen onder hun beroepsgeheim.
Eerder dit jaar bleek uit een rapport van onderzoek- en adviesbureau Astri dat de onafhankelijkheid van de bedrijfsarts op dit moment nog niet altijd is gewaarborgd. Dat is in strijd met de Arbowet en de beroepscode van de bedrijfsarts. Bedrijfsartsen worden volgens het onderzoek regelmatig onder druk gezet om in strijd met hun beroepsgeheim medische informatie te verstrekken.
Claimbeoordeling
De Krom stelt dat een bedrijfsarts in principe geen medische gegevens - zoals de diagnose - mag doorspelen aan de werkgever. Soms kan het voor de verzuimbegeleiding of claimbeoordeling echter noodzakelijk zijn om meer informatie te geven aan de werkgever of UWV. Het gaat dan om gegevens over eventuele aanpassingen op de werkplek of die de werkhervatting kunnen bevorderen. Het is usance dat de bedrijfsarts hiervoor toestemming vraagt aan de werknemer.
De staatssecretaris komt in het najaar dit jaar met een beleidsreactie op het onderzoek naar de positie van de bedrijfsarts van AStri, waarin hij zal aankondigt welke maatregelen hij gaat nemen.