Logo
  • Nieuws
  • 25 mei 2012
  • Lianne Bouman

Arbeidstijd en rusttijd uitgelegd in Arbeidstijdenwet

De Arbeidstijdenwet kent de begrippen arbeidstijd en rusttijd. Tot nu toe waren deze begrippen niet gedefinieerd in deze wet. Naar aanleiding van een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een zaak die betrekking had op een bestuurlijke boete wegens overtreding van arbeids- en rusttijdenbepalingen komt daar verandering in.

Beeld Arbeidstijd en rusttijd uitgelegd in Arbeidstijdenwet

Demissionair minister Kamp van Sociale Zaken heeft een wetsvoorstel ingediend dat de begrippen arbeidstijd en rusttijd definieert. Wat deze begrippen precies betekenen, was onderwerp van een zaak bij de Raad van State. Kamp wil daarom de Arbeidstijdenwet wijzigen om toekomstige discussies hierover te voorkomen.

 

  • Arbeidstijd is de tijd waarin een werknemer op basis van een arbeidsovereenkomst of anderszins onder gezag arbeid verricht voor zijn werkgever.
  • Rusttijd is de tijd die geen arbeidstijd is.

 

Werkgeversgezag

Arbeidstijd is de reistijd van een werknemer (bijvoorbeeld een vertegenwoordiger) die vanuit zijn huisadres door de werkgever op pad wordt gestuurd om op verschillende plaatsen arbeid te verrichten.

 

Anders is de situatie van een medewerker die in een winkel werkt en die drie dagen per week in een bepaald filiaal werkt en de twee andere dagen in een ander filiaal werkzaam is. Dan is de tijd die nodig is om iedere dag bij het ene, dan wel bij het andere filiaal te komen om te gaan werken reistijd in de zin van woon-werkverkeer. Het is namelijk een reistijd die niet valt onder het werkgeversgezag en is om die reden ook geen arbeidstijd.

 

Nota bene

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.