‘Arbeidsinspectie niet langer onafhankelijk’
Nederland heeft per 1 januari geen onafhankelijke arbeidsinspectie meer. Daarmee is Nederland het enige Europese land zonder een dergelijke autonome inspectiedienst. Voortaan bepaalt minister Kamp het werk van de inspecteur. Kamp heeft al aangekondigd dat niet alle klachten meer in behandeling worden genomen zo weet FNV te melden.
De FNV is naar eigen zeggen verbijsterd: “Het niks doen met klachten zou kunnen leiden tot rampen à la ChemiePack. Het politiek aansturen van de dienst kan leiden tot selectieve inspecties. De onafhankelijkheid van de arbeidsinspecteur is noodzakelijk om misstanden en rampen te voorkomen. De arbeidsinspectie mag geen politieke speelbal zijn”, zegt Leo Hartveld, FNV-federatiebestuurder.
Toezichthouders
Ook verdwijnt een vijfde van de banen. Er blijft slechts één controlerend ambtenaar per 45.000 werknemers over, terwijl de internationale norm 1 op 10.000 is. Met dit aantal toezichthouders wordt een bedrijf gemiddeld één keer per 40 jaar gecontroleerd aldus de bond.
Controlestop
Het kabinet heeft ook een zogeheten ‘inspectievakantie’ aangekondigd. De FNV vindt dit gewoon een ‘controlestop’. “Voor werkgevers wordt het dus verleidelijker om de arbeidsomstandigheden aan hun laars te lappen. Want ze worden toch niet gecontroleerd”, aldus Hartveld.
De FNV gaat over de positie van de Arbeidsinspectie een klacht indienen bij de internationale arbeidsorganisatie ILO.