Wat vindt ú van de Bakker-plannen?
Nu de commissie Bakker met z’n plannen is gekomen is het kabinet aan zet. De sociale partners zijn met hun eerste reacties gekomen. Over één ding zijn ze het eens: werknemers ‘op de reservebank’ moeten snel aan het werk worden geholpen. De aanbevelingen op de korte termijn vallen bij iedereen in goede aarde; die op de langere termijn wat minder. Maar wat vindt ú er eigenlijk van?
De FNV zegt zich in veel plannen voor de korte termijn - zoals loonkostensubsidies, uitbreiding kinderopvang, beter beroepsonderwijs en langer werken voor kleine parttimers - te kunnen vinden. In de plannen voor de lange termijn (verhoging AOW-leeftijd, pensioenstelsel) echter niet. Daarvoor is het advies op veel onderdelen nog te onuitgewerkt.
Waar het volgens de vakcentrale op neerkomt is dat veel werknemers met een zwakkere positie rechten en zekerheden moeten inleveren, om daarmee een nieuw spaarsysteem voor goed verdienende werknemers op te bouwen.
Preventieve toets
De FNV is uitgesproken voorstander van 'werk naar werk'. Wie ontslagen wordt, moet weer zo snel mogelijk nieuw werk kunnen vinden. Bescherming van werknemers blijft daarbij belangrijk. De huidige preventieve toets beschermt tegen willekeur van werkgevers. Ook hier vindt de vakcentrale het plan van Bakker nog onaf en onuitgewerkt. De FNV vraagt zich af hoe oudere en laagopgeleide werknemers gegarandeerd nieuw werk krijgen.
Werklozen
Ook het CNV ziet de voorstellen op korte termijn zitten. En ook voor de langere termijn bevat het rapport in hun ogen nuttige adviezen. Zo is het verbond positief over het advies om ontslagen werknemers eerst zes maanden in dienst te houden om ze te helpen een nieuwe baan te vinden. Het CNV vraagt zich wel af of het advies helpt bij werkzekerheid voor iedereen. CNV-voorzitter René Paas: “Bakker beschrijft een prachtig toekomstbeeld, maar het is onbegrijpelijk dat de commissie dat wil bereiken door de bescherming van werknemers te verminderen. Juist nu kunnen we werkzekerheid ook anders bereiken.”
Ook in het advies de WW-uitkering korter te maken, kan het verbond zich niet vinden. "Het is natuurlijk onzin om te doen alsof werklozen ineens wel werk krijgen als je ze maar voldoende plaagt," zegt Paas. Verder ziet het CNV grote problemen om de plannen van de commissie toe te passen buiten de marktsector. Ook het persoonlijk ‘werkbudget’ vindt Paas geen goed uitgewerkt plan. “De werkgevers moeten dat doen, maar ze zijn minder geld kwijt aan pensioenen, ontslagvergoedingen, levensloop en spaarloon. De werknemers betalen de prijs.”
Harde garanties
De werkgevers verenigd in VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland zijn positief over de hoofdlijnen van het rapport. De ondernemingsorganisaties willen wel harde garanties dat voor bedrijven geen opeenstapeling van verplichtingen ontstaat en dat de bureaucratie vermindert en de kosten dalen. Heel belangrijk is dat maatregelen uitvoerbaar zijn voor ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf en in de land- en tuinbouw. Aansprekend vinden zij de beperking van de loondoorbetalingverplichting bij ziekte tot één jaar in plaats van twee jaar, zoals nu het geval is.
Klik hier voor een opsomming van de belangrijkste voorstellen van de commissie-Bakker.
Wat vindt ú van de voorstellen? Geef uw mening in onderstaand reactieformulier.