Logo
  • Nieuws
  • 5 september 2014
  • Jorien Leendertse

Te hoge drempels klokkenluidersregelingen MBO

Het aantal klokkenluidersregelingen bij MBO-instellingen is  zo groot dat niet in alle situaties dezelfde bescherming geldt. Bovendien worden medewerkers ontmoedigd een misstand te melden doordat aan sommige regelingen zoveel haken en ogen zitten zo blijkt uit onderzoek van Adviespunt Klokkenluiders.

Medewerkers krijgen het benauwd bij het aantreffen van te ingewikkelde juridische termen bij deze regelingen, vaak omdat er geen toelichting bij wordt vermeld.  “Als MBO-instellingen echt willen uitdragen dat belang wordt gehecht aan het voorkomen en oplossen van misstanden, dan moeten sommige klokkenluidersregelingen aanzienlijk worden verbeterd,” aldus Hannah de Jong, directeur van het adviespunt.

Rechtsbescherming niet hetzelfde

De verschillen tussen de klokkenluidersregelingen van individuele MBO-instellingen zijn zo groot dat iemand zich bij de ene instelling wel en bij de andere instelling niet als klokkenluider kwalificeert en daardoor niet dezelfde rechtsbescherming krijgt. Het Adviespunt stelt daarom voor dat alle MBO-instellingen één lijn trekken.

Ontmoedigd door late reactie

De periode waarin de klokkenluider een schriftelijke reactie ontvangt is ook niet bij elke MBO-instelling hetzelfde. Variërend van 1 tot 12 weken kan de melder een reactie krijgen. Hierdoor ontstaat de vraag of de melder mogelijk wordt ontmoedigd als hij bijna 3 maanden moet wachten voordat hij een antwoord krijgt over de misstand.

Op de website van de instelling
MBO-instellingen moeten over een klokkenluidersregeling beschikken, zo volgt uit de ‘Branchecode goed bestuur in het mbo’ die 1 augustus jl. in werking is getreden. In deze nieuwe branchecode is nu voor het eerst opgenomen dat het college van bestuur ervoor verantwoordelijk is dat de klokkenluidersregeling op de website van de instelling wordt gepubliceerd. “Dit is een goede ontwikkeling”, zegt De Jong “Nu nog een goede, uniforme regeling."

 

OR Training voor HR: Omgaan met OR Training voor HR: Omgaan met medezeggenschap

De training OR voor HR gaat in op de veranderingen bij medezeggenschap. Hoe gaat HR om met adviesrecht or en instemmingsrecht OR? Bij wet is geregeld dat werknemers zich met het beleid van de onderneming mogen bemoeien. Veel vragen over de werkwijze, betrokkenheid, instelling en kosten zorgen vaak onnodig tot wrijving met de ondernemingsraad. De positie van HR is in dit proces veranderd, wat moet HR weten?
dinsdag 11 november, Nieuwegein€ 590 Meer informatie...
 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.