Logo
  • Nieuws
  • 13 oktober 2014

Nieuwe ketenregeling: oproepkrachten minimaal zes maanden niet oproepen

Nadat de oproepkracht een oproep heeft aanvaard, ontstaat er een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor de duur van het werkaanbod. Als de oproepkracht 4x achter elkaar is opgeroepen en ingezet is in een periode met tussenpozen van maximaal drie maanden, geldt het 4e oproepcontract als een contract voor onbepaalde tijd. Per 1 juli 2015 verandert dit.  Voor werkgevers die werken met oproepkrachten op basis van een voorovereenkomst betekent dit nogal wat.

Nadat de oproepkracht een oproep heeft aanvaard, ontstaat er een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor de duur van het werkaanbod. Als de oproepkracht vier keer achter elkaar opgeroepen en ingezet is in een periode met tussenpozen van maximaal drie maanden, geldt het vierde oproepcontract als een contract voor onbepaalde tijd.

Wijziging ketenregeling

Met de wijziging van de ketenregeling per 1 juli 2015 als gevolg van de invoering van dit onderdeel van de wet werk en zekerheid wijzigt dit. Vanaf juli 2015 wordt dit ketensysteem beperkt van 3x3x3 naar 3x2x6. Dit betekent dat er drie contracten in een periode van twee jaar mogen worden afgesloten waarbij een onderbreking van maximaal zes maanden meetelt in de keten. Regering en sociale partners zijn van mening dat werkgevers na twee jaar een adequaat beeld hebben van de mogelijkheden om de werknemer een vast contract aan te bieden. Bovendien sluit deze termijn beter aan bij wat internationaal gezien gebruikelijk is. Voor werkgevers die werken met oproepkrachten op basis van een voorovereenkomst betekent dit nogal wat. Ze zullen oproepkrachten immers een periode van minimaal zes maanden niet kunnen oproepen omdat als ze dat wel doen er snel een contract voor onbepaalde tijd kan ontstaan.

Juridisch verantwoord inzetten van oproepkrachten

Meer weten? De webinar: Juridisch verantwoord inzetten van oproepkrachten geeft u de juridische ins- en outs. Het inzetten van een oproepkracht voorziet vaak in een echte behoefte. Maar het is ook niet zonder risico en de nieuwe Wet Werk en Zekerheid doet er nog een schepje bovenop. Mark Diebels geeft u de handvatten om de inzet van flexibele inzet van oproepkrachten juridisch optimaal te organiseren. 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.