Logo
  • Nieuws
  • 1 maart 2013
  • Mariel Hovemann

‘Werkgevers weten veel te weinig over rechten medewerkers’

MKB ondernemers zijn slecht geïnformeerd over de plichten die ze hebben ten opzichte van hun medewerkers. Dat blijkt uit deel twee van de MKB Barometer personeelszaken die uitgevoerd is door Markteffect in opdracht van de payrollorganisatie Please onder 400 MKB-ondernemers.

In veel gevallen konden de ondernemers het goede antwoord niet spontaan geven op de meerkeuzevragen over de rechten van medewerkers als het gaat om zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof of de vergoeding van reiskosten. Zo blijkt uit de resultaten onder meer dat een derde van de MKB’ers in de veronderstelling is dat een medewerker recht heeft op twee maanden ouderschapsverlof. Een vijfde van de respondenten denkt dat hij als ondernemer zelf mag bepalen hoe lang dit verlof duurt aldus Please.

 

Ouderschapsverlof

In werkelijkheid kan een medewerker aanspraak maken op maximaal een half jaar ouderschapsverlof*, dat slechts door 28 procent van de MKB’ers wordt bevestigd. Als het gaat om zwangerschapsverlof, dan is het merendeel van de ondervraagden beter op de hoogte van de regels. Bijna de helft (49 procent) geeft terecht aan dat hij het loon door moet betalen en namens de medewerkster een uitkering kan aanvragen die hem grotendeels schadeloos stelt voor het doorbetalen van het loon tijdens het verlof.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Toolset Zwangerschaps- en ouderschapsverlof

Direct aan de slag met modellen en checklists - Meer informatie en downloaden...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Reiskosten

Op het gebied van reiskosten doen MKB ondernemers vooral wat ze denken dat goed is. De helft van de ondernemers geeft aan dat zij zelf mogen bepalen hoeveel ze vergoeden en dat ze inderdaad een deel van de reiskosten op hun conto nemen. In werkelijkheid is de ondernemer niet verplicht om reiskosten van medewerkers te vergoeden tenzij de cao anders bepaalt. Wat opvalt is dat naarmate het bedrijf langer bestaat een groter percentage het juiste antwoord geeft op deze vraag.

 

* Een medewerker heeft recht op 26 keer de afgesproken werkuren per week, die vervolgens binnen een jaar kunnen worden opgenomen. Dus als een medewerker 40 uur per week werkt, dan kan hij 1040 uur opnemen binnen een aaneengesloten jaar.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.