Logo
  • Nieuws
  • 11 januari 2011
  • Dagmar Hendriks

Werkgevers sjoemelen met flexwerkers

Werkgevers zouden sjoemelen met flexwerkers. De helft van werkend Nederland heeft in de eigen omgeving wel eens waargenomen dat vaste medewerkers werden ontslagen en later als flexwerkers terugkeerden in hetzelfde bedrijf. Vijf procent heeft dit zelf meegemaakt zo blijkt uit onderzoek van FNV.

Beeld Werkgevers sjoemelen met flexwerkers

Het onderzoek toont verder aan dat zes op de tien flexwerkers niet vrijwillig voor een dergelijk contract heeft gekozen. Een derde van de flexwerkers geeft aan niet tevreden te zijn over hun contract. Daarentegen zegt driekwart van hen trots te zijn op hun werk. Een aanzienlijk deel van de flexwerkers (45 procent) zegt echter geen uitzicht te hebben op een vast contract na afloop van het flexcontract.

 

Tijdelijke problemen

FNV-voorzitter Agnes Jongerius benadrukte in haar nieuwjaarstoespraak dat flexwerkers alleen mogen worden ingezet om tijdelijke problemen op te lossen, zoals ziekte of plotselinge toename van de productie. Flexwerkers doen in veel gevallen hetzelfde werk tegen een lagere prijs, stelt de vakcentrale aan de hand van een eigen onderzoek. Ook hebben zij minder mogelijkheden een opleiding te volgen. Om de positie van flexwerkers te verbeteren heeft de FNV een online meldpunt opgericht voor werknemers die dit in hun omgeving of zelf meemaken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.