Thuiswerken wettelijk geregeld?
Vandaag biedt GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik een initiatiefwet voor het recht op thuiswerk aan verkeersminister Eurlings aan. Volgens GroenLinks zorgt thuiswerken voor minder stress en voor filevermindering. GroenLinks pleit voor een thuiswerkrecht van maximaal één dag per week, tenzij een zwaarwegend bedrijfsbelang dit onmogelijk maakt.
Volgens GroenLinks blijkt uit een onderzoek van Time Magazine dat werknemers op hun werk gemiddeld elke elf minuten gestoord worden en dat telewerkers 15 tot 25 procent productiever zijn. Bovendien nemen volgens GroenLinks de files met twintig procent af als eenderde van de werkenden één of meer dagen thuis gaat werken.
VNO-NCW
Ondernemingsorganisatie VNO-NCW verzet zich tegen het plan. Volgens hen zijn werktijden en organisatie van werk een zaak tussen werkgever en werknemer en daar moet de politiek zich niet mee bemoeien. Toch is VNO-NCW geen tegenstander van telewerken. Hun standpunt is dat cao's of arbeidsvoorwaardenregelingen meer gebruikt zouden moeten worden om duidelijke arbeidsvoorwaardelijke randvoorwaarden voor telewerken vast te leggen. Daarnaast zouden ondernemingen zelf een telewerkregeling op moeten stellen.
FNV Bondgenoten
Vakbond FNV Bondgenoten steunt het initiatief, maar ook zij zien liever dat telewerken via arbeidsvoorwaarden in de cao’s wordt geregeld.
Het Nieuwe Werken
Thuiswerken hoort bij ‘Het Nieuwe Werken’. Het Nieuwe Werken staat voor flexwerken, individuele zeggenschap en leidinggeven op afstand. Dit zorgt voor tevreden werknemers, een hogere arbeidsproductiviteit en lagere huisvestingskosten. Maar hoe kunt u een werkvloer managen waar een groot deel van de werknemers afwezig is? HRpraktijk organiseert op 14 mei de HRpraktijk Dag, waar Het Nieuwe Werken centraal staat en u antwoord krijgt op al uw vragen.