Staat de juiste omvang in de arbeidsovereenkomst?
De kantonrechter te Assen oordeelde dat een werkgever moet bewijzen voor welke omvang een arbeidsovereenkomst is overeengekomen. In hoger beroep oordeelt het hof Leeuwarden dat dit niet zomaar uit de wet voortvloeit.
In de arbeidsovereenkomst van de werknemer staat de exacte omvang van de arbeidsovereenkomst niet vermeld. Als de werknemer ziek wordt staakt de werkgever de loonbetaling in het geheel. Volgens de werkgever was afgesproken dat alleen gewerkte uren betaald zouden worden. De werknemer denkt hier anders over.
Vordering loondoorbetaling toegewezen
Naar de mening van de kantonrechter Assen is het aan de werkgever om te bewijzen dat was afgesproken dat de werknemer alleen de gewerkte uren betaald zou krijgen. De werkgever slaagt niet in dit bewijs, zodat de vordering van de werknemer tot loondoorbetaling wordt toegewezen. De werkgever gaat in hoger beroep omdat zij van mening is dat de werknemer zou moeten bewijzen dat er een arbeidsovereenkomst van 40 uur per week is aangegaan.
Omvang arbeidsovereenkomst schriftelijk vastleggen
Op grond van artikel 7:655 lid 1 BW moet de werkgever onder meer de gebruikelijke omvang van de arbeidsovereenkomst schriftelijk laten weten aan een werknemer. Deze wet is gebaseerd op Europese regelgeving. Het Hof is van oordeel dat de wetgever niet heeft bedoeld een omkering van de bewijslast te veroorzaken. De bewijslast voor de omvang van de arbeidsovereenkomst is dus ten onrechte bij de werkgever neergelegd. De werknemer moet in beginsel zijn stellingen bewijzen, maar als de werkgever aan zijn wettelijke verplichting had voldaan, was de discussie helemaal overbodig geweest.
Gerechtshof Leeuwarden, 7 december 2010, LJN BP 1055
Tip
Zorg dat de juiste omvang van de arbeidsovereenkomst in de arbeidsovereenkomst en op de loonstrook vermeld staat. Is er sprake van een arbeidsovereenkomst met flexibele omvang, vermeld dit dan ook op de loonstrook.