Logo
  • Nieuws
  • 11 april 2013
  • Mariel Hovemann

MKB breidt flexibele werktijden niet uit

De meerderheid van de mkb’ers wil de mogelijkheden voor plaats- en tijdonafhankelijk werken niet verder uitbreiden in de toekomst. Dit blijkt uit de resultaten van de vierde MKB Marktmonitor 2012/2013 van Unique in samenwerking met TNO waarvoor 2.330 ondernemers persoonlijk zijn geïnterviewd.

Beeld MKB breidt flexibele werktijden niet uit

58 procent van de MKB’ers wil de flexibiliteit in werktijden niet vergroten en 60 procent wil de flexibiliteit in werkplekken niet verder uitbreiden. 22 procent van de MKB’ers wil juist wel meer flexibiliteit in werktijd en 20 procent wil in de toekomst meer flexibele werkplekken. De overige MKB’ers zijn er nog niet uit of ze in de toekomst de mogelijkheden om plaats- en tijdonafhankelijk te werken willen vergroten of verkleinen.

Stand van zaken


Naast de toekomstplannen is ook de huidige stand van zaken rondom flexibel werken onderzocht. Bij 42 procent van de ondernemers hebben kantoormedewerkers vaste werktijden. Bij 51 procent zijn de begin- en eindtijden flexibel af te spreken. Daarnaast geeft 7 procent van de ondernemers aan dat werknemers hun werktijden volledig zelf mogen indelen. In 65 procent van de MKB-bedrijven werken medewerkers, met uitzondering van buitendienstmedewerkers, altijd vanuit kantoor. Dit is 5 procent meer dan vorig jaar. 26 procent van de ondernemers geeft aan dat werknemers in goed overleg zelf hun werkplek mogen bepalen. In 4 procent van de bedrijven zijn medewerkers helemaal vrij in de keuze van hun werkplek. Hoewel medewerkers vrij zijn in de keuze voor een werkplek, maken ze hier geen gebruik van. Althans, dat zegt 5 procent van de ondernemers.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.