Minder enthousiasme voor Het Nieuwe Werken
Steeds meer organisaties gaan over op Het Nieuwe Werken (HNW). In 2012 voornamelijk nog voor een betere werk/privébalans en werknemertevredenheid. In 2013 stond kostenbesparing voorop. Tegelijkertijd groeit de weerstand tegen HNW zo blijkt uit de Nationale Het Nieuwe Werken Barometer 2013.
De afgelopen jaren hebben steeds meer organisaties HNW doorgevoerd. In 2011 43 procent van de ondervraagden, in 2012 53 procent en in 2013 64 procent. Deze organisaties scoren gemiddeld genomen steeds beter op HNW-gerelateerde factoren zoals het stimuleren van openheid, het online beschikbaar stellen van werkgerelateerde informatie en het vinden van een goede balans tussen het loslaten (vertrouwen) en controleren van werknemers die tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen werken.
Negatief
De respondenten hebben een beter beeld van HNW, maar de weerstand groeit. Zo had in 2012 50 procent een positief gevoel bij HNW, in 2013 is dit gedaald naar 39 procent. Ronduit negatieve associaties had in 2012 12 procent, in 2013 is dit gestegen naar 19 procent.
Obstakels
Obstakels bij invoering van Het Nieuwe Werken in 2013:
1. Angst om de vaste werkplek te verliezen
2. Managementstijl past niet bij HNW
3. Hoge weerstand van managers tegen verandering
4. Angst om contact met collega’s te verliezen
5. Organisatiecultuur past niet bij HNW
De Nationale Het Nieuwe Werken Barometer 2013 is een onderzoek van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) in samenwerking met Novay en het Center for People and Buildings onder 70 organisaties.
Masterclass Strategische Personeelsplanning
Kan uw organisatie haar ambities waarmaken met de medewerkers die ze in huis heeft, nu en in de toekomst? Deze Masterclass biedt u achtergronden en toepassingen waarmee u gestructureerd uw plan kunt maken, zodanig dat het past in de strategische doelstellingen van uw organisatie.
Meer info >