Logo
  • Nieuws
  • 4 december 2013
  • Michelle Hollenberg

Mensen en hun drijfveren centraal bij invoering HNW

Maatwerk is een belangrijke succesfactor bij de implementatie en het in stand houden van Het Nieuwe Werken. Deze werkvorm wordt in veel organisaties onterecht uitgerold als een ‘one-size-fits-all’ aanpak. Dit blijkt uit onderzoek van TNO en Profile Dynamics.

In  het onderzoek komt naar voren dat organisaties veel te winnen hebben bij een genuanceerdere aanpak van Het Nieuwe Werken. Het kan wel of juist niet aanslaan, afhankelijk van de drijfveren van medewerkers.

Verschillende aspecten

In organisaties of afdelingen waar bepaalde drijfveren in mensen sterk aanwezig zijn, kan HNW goed werken. In andere situaties zal het niet of in veel mindere mate werken. Een aanpak die rekening houdt met verschillende drijfveren, zal organisaties naar verwachting meer opleveren.

Drijfveren

Er is een positieve relatie aanwezig tussen HNW en medewerkers met behoefte aan vrijheid, vernieuwing en inzicht en medewerkers die onderscheidend willen zijn en een sterke behoefte hebben aan autonomie en resultaat. Aan de andere kant bestaat er een negatieve relatie tussen HNW en medewerkers met een sterke hang naar zekerheid, structuur en betrouwbaarheid en medewerkers met behoefte aan veiligheid en geborgenheid. Des te hoger medewerkers scoren op deze drijfveren, hoe minder zij werken volgens de principes van HNW.

Invloed managers en bedrijfscultuur

Uit het onderzoek blijkt ook dat dat invloed van managers en de bedrijfscultuur beperkt is op gedrag. Mensen laten zich namelijk niet of nauwelijks door sociale druk of wenselijkheid dwingen tot gedrag dat niet bij hen past. Stimulatie werkt soms zelfs negatief. Zo zijn mensen met behoefte aan structuur en regelmaat minder bereid om gebruik te maken van wisselende werkplekken op kantoor als hun manager dit probeert te stimuleren.

Maatwerk levert meer op

Wilma Kuipers, medeoprichter van Profile Dynamics: “Mensen met verschillende drijfveren gedragen zich verschillend op het gebied van Het Nieuwe Werken. Met een uniforme aanpak van HNW doen organisaties dus altijd een deel van hun mensen tekort en leveren investeringen minder op dan gewenst. Het goede nieuws is dat we nu weten waarom en waar mogelijkheden voor verbetering liggen. Sommige mensen moet je nu eenmaal op een andere manier motiveren voor HNW dan nu gebeurt, waarbij je rekening houdt met hun persoonlijke drijfveren en intrinsieke motivatie. Meer maatwerk dus.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.