Logo
  • Nieuws
  • 26 september 2011
  • Mariel Hovemann

Leidinggeven doe je niet parttime

In Nederland heeft iedere werknemer het recht om korter te gaan werken, toch heeft nog niet iedere werknemer werkelijk het idee dat hun werkgever parttime werken faciliteert zo blijkt uit de Randstad Werkmonitor, een onderzoek onder 810 werknemers.

Beeld Leidinggeven doe je niet parttime

Nederland loopt voorop als het gaat om het aandeel parttimers, parttime werken wordt door werknemers ook nauwelijks als een belemmering voor de carrière gezien. Slechts een minderheid van de werknemers vindt dat parttime werken schadelijk is voor de carrièrekansen.

 

Mannelijke leidinggevende

Niet iedere werknemer is echter van mening dat parttime werken samen gaat met een leidinggevende functie. Slechts vier op de tien werknemers vinden dat een managementfunctie goed in deeltijd uitgevoerd kan worden. Dit betekent dat de optie om parttime te werken in een leidinggevende rol vaak nog een brug te ver is. In deze onzekere tijd zijn werknemers waarschijnlijk minder bereid om deze stap te nemen aldus de onderzoekers.

 

Voorkeur voor mannelijke manager

Driekwart van de werknemers geeft in de monitor namelijk aan een man als leidinggevende te hebben. Je zou kunnen denken dat dit een gevolg is van bovenstaande. De oververtegenwoordiging van mannen in leidinggevende functies blijkt echter overeen te komen met de wens van werknemers. Vier op de tien werknemers hebben namelijk een uitgesproken voorkeur voor een man als direct leidinggevende. Opvallend genoeg zijn zowel mannen als vrouwen deze mening toegedaan.

 

Samenwerken m/v

Hoewel werknemers liever onder leiding staan van een man hebben zij geen uitgesproken voorkeur als het gaat om het geslacht van hun directe collega’s. Hoewel werknemers vaker aangeven mannelijke collega’s te hebben (er werken immers meer mannen dan vrouwen), werken zij het liefst met zowel mannen als vrouwen samen. Vier op de tien werknemers zijn dan ook van mening dat hun organisatie het beste presteert als de verhouding man/vrouw op de werkvloer gelijk is.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.