Inefficiënte inhuur flexibel personeel kost bedrijven miljarden
Bijna 11 procent van de Nederlandse beroepsbevolking (843.000 werknemers) werkt als uitzendkracht, payroller, gedetacheerde of zzp’er. Samen incasseren zij 12 procent van de totale landelijke loonsom. De Nederlandse markt van flexibel personeel is daarmee gegroeid tot een omvang van 32 miljard euro per jaar, zo blijkt uit cijfers van het CBS en EIM.
Overheden, (zorg)instellingen, non-profit organisaties en bedrijven kunnen door het efficiënter inhuren van flexwerkers jaarlijks 3 tot 5 miljard euro besparen op inhuurkosten. Dit blijkt uit het recent verschenen boek ‘Professioneel Inhuren van Flexibele Arbeid’ van Max Boodie, Rob de Laat en Paul Oldenburg.
Flexibele schil
Paul Oldenburg verwacht dat de flexibele schil de komende jaren nog verder zal stijgen in Nederland. “Het is reëel dat in 2040 20% van de beroepsbevolking flexwerker is. De markt van inhuur van flexibele arbeid gaat wezenlijk veranderen. Vergelijk het met de handel in aandelen en de huizenmarkt. Aanbieders lijken daarop onvoldoende te anticiperen, waardoor ze risico’s lopen. Nieuwe technologieën, zoals smart phones, sociale media en online marktplaatsen, maken het mogelijk dat organisaties snel en rechtstreeks contact kunnen leggen met kandidaten zonder tussenkomst van dure leveranciers. Het proces wordt daardoor transparant, de concurrentie eerlijk en de flexibiliteit neemt toe. Rechtstreeks zakendoen met een kandidaat scheelt al snel 10 tot 15% van de inhuurkosten.”