´Iedereen moet vanaf 2013 recht op flexibel werken hebben´
GroenLinks en CDA hebben een gezamenlijke initiatiefwet ‘flexibel werken’ ingediend. Met het wetsvoorstel willen ze ´werknemers een steuntje in de rug´ geven.
Volgens CDA Tweede Kamerlid Eddy van Hijum geven veel werknemers aan dat ze graag flexibel willen werken. Dit is echter in een beperkt aantal gevallen geregeld: in 80 procent van de huidige cao´s wordt flexibel werken en thuiswerken wel al genoemd, maar in slechts 16 procent van de gevallen worden ook concrete afspraken gemaakt. Er is volgens van Hijum dan ook een cultuuromslag nodig op de arbeidsmarkt. Met het voorstel willen Groenlinks en CDA werknemers een recht op flexibele werktijden en telewerken geven, zodat de werkgever een verzoek hiertoe niet zomaar kan weigeren. Van werken dat ´rigide is ingevuld, tenzij de werkgever bereid is het anders in te vullen´, naar ´werken wordt flexibel ingevuld, tenzij er zwaarwegende belangen zijn om dat niet te doen.´
Participatie verbeteren
Naast de goede verlofregeling en kinderopvang denken ze met deze wet vooral de participatie te verbeteren. Van Gent: “Het is goed als meer vrouwen participeren op de arbeidsmarkt en economisch zelfstandig worden. Mannen durven vaak niets eens te vragen of ze korter mogen werken. Ze denken dat het toch niet mag. ”
Taboes
Met het wetsvoorstel willen GroenLinks en CDA de werknemer meer zeggenschap over zijn werkplek en werktijden geven. Daarbij moeten nog wel wat taboes worden doorbroken. Van Gent: “Wij zijn niet voor een samenleving waarin iedereen steeds meer werkt. Maar het taboe dat je niet ´s avonds na het eten je laptop nog even zou kunnen uitklappen moet er ook van af. Zodat je dan ook om kwart over drie ´s middags je kinderen van school op kan halen. ”