Het Nieuwe Werken al op z'n retour?
Het Nieuwe Werken (HNW) zou de manier zijn om de werknemer de vrijheid te geven waar hij zo lang naar verlangde. Toch lijkt het flexwerken ook veel nadelen met zich mee te brengen en maakt het alles voor de baas ook niet makkelijker.
Al voor HNW op zijn hoogtepunt is, is het alweer op zijn retour, zo stelt trendwatcher Richard Lamb in Volkskrant Magazine. Hij zegt dat het flexwerken mensen stress geeft. 's Avonds doorwerken en ook de onzekerheid over baanbehoud nu in de recessie spelen hier een grote rol bij. Flexwerkers zijn ‘out off the loop’, weten niet wat voor politieke spelletjes op het werk spelen en dreigen uit het beeld te verdwijnen.
Kritisch gekeken naar nadelen
Joris Scheepens van adviesbureau Pentascope zegt dat het wat genuanceerder ligt. 'HNW verdwijnt zeker niet. Kijk maar naar de lege kantoren; bedrijven gaan efficiënter met hun ruimte om. Maar er wordt wel kritischer gekeken naar nadelen van het model. Alle vrijheid blijheid blijkt niet helemaal te kloppen. Veel worden ongelukkig door alle verantwoordelijkheid en vrijheid en kunnen er niet mee omgaan. Tweederde van de werknemers heeft behoefte aan structuur.'
Onpersoonlijke flexplekken
Werknemers klagen daarnaast over de nieuwe kantoorinrichting. Waar je eerst een vaste plek had, moeten nu veel werknemers dagelijks op zoek naar een plekje. Je kiest elke ochtend de werkruimte die het beste bij de aard van je werkzaamheden past. Privé bellen of iets bespreken met een collega wordt moeilijk. Werknemers voelen zich bekeken en kunnen zich moeilijk terugtrekken. Bij de implementatie van HNW loopt het dus duidelijk niet overal even goed. “Als je je niet meer welkom voelt op de zaak, werkt HNW averechts,” aldus Scheepens.
Minder productief
HNW zou voor meer productiviteit zorgen, maar uit onderzoek van TNO lijkt het tegenovergestelde waar te zijn. TNO zegt dat bij thuiswerken, volledig of voor een groot deel, de binding met het bedrijf afneemt en de werknemers gaan zitten slabakken. Er zou een betere controle moeten zijn op de thuiswerkers.
De nauwlettende observatie van de baas was de push om productief te blijven. Voor zowel mensen die hun werk doen of de kantjes er van aflopen, vrij voelt het nooit. Werknemers blijven bezig met het werk. Ook de computersystemen zorgen voor sores. Door het thuiswerken kan het vastlopen en ook de mailstromen lopen uit de hand.
Waar ligt de oplossing?
Het gaat bij veel bedrijven zeker nog niet helemaal zoals het hoort, maar HNW zit nog maar in de beginfase. Er zijn nadelen aan verbonden, maar ook veel voordelen. Minder kosten van kantoorpanden, meer ruimte voor het gezinsleven en eigen indeling van de werkdag, zijn voordelen die zeker niet moeten worden vergeten. Door een juiste implementatie is het zo zeker niet nodig HNW af te schrijven.