Het kabinet moet helpen het loon laag te houden
Werkgevers willen hulp van het kabinet bij lagere loonkosten. Zo kan voorkomen worden dat veel werk verloren gaat door de economische crisis. Dat stelt koepelorganisatie ABU voor de uitzendbranche in een pamflet dat ABU maandag presenteerde bij ondernemingsorganisatie VNO-NCW.
De Nederlandse economie vraagt meer dan ooit om een flexibele arbeidsmarkt die met heftige ontwikkelingen kan meebewegen. “Alleen een flexibele arbeidsmarkt is in staat schokken en verschuivingen op te vangen, en bij herstel de economische groei te versterken”, aldus koepeluitzendorganisatie voor de uitzendbranche ABU.
Aanbevelingen
Om te voorkomen dat vakkennis verloren gaat en mensen langdurig werkloos raken, doet ABU de volgende aanbevelingen aan het kabinet:
- stimuleer de werkgelegenheid door tijdelijke afdrachtvermindering;
- stel opleidingsfondsen open voor alle werkloze werkzoekenden;
- niemand op straat zonder ervaringscertificaat;
- zet persoonsgebonden re-integratiebudget in;
- creëer nu een formele markt voor persoonlijke dienstverlening.
Ten slotte betoogt ABU voor het verwijderen van de BTW-blokkade van flexibiliteit in de zorg en het onderwijs. De zorg en het onderwijs zijn inmiddels een van de weinige sectoren die schreeuwen om arbeidskrachten. De mogelijkheid om dit tekort aan arbeidskrachten flexibel in te vullen ontbreekt. Volgens ABU komt dit doordat de BTW op flexibele arbeid in deze sectoren niet aftrekbaar is en dus als een ‘malus’ op flexibele arbeid werkt. Afschaffing hiervan betekent 19 procent méér werkgelegenheid, zo redeneert ABU.