Logo
  • Nieuws
  • 28 november 2013
  • Michelle Hollenberg

Flexwerker en rechter aan dezelfde kant

Rechters kiezen in juridische conflicten over flexibele arbeidscontracten vaak de kant van de flexwerker. Alfahulpen, werknemers met een nul-urencontract en werkenden in dienst van payrollbedrijven hebben door diverse uitspraken meer rechten gekregen. In vier zaken ligt er belangrijke jurisprudentie in het voordeel van de flexwerker, zo blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.

De Kring van Kantonrechters bevestigt deze nieuwe trend. Kees Wallis namens de kantonrechters: ‘‘Arbeidsrechters kijken naar de werkelijkheid. Die is belangrijker dan de juridische constructie. De rechters zijn zich ervan bewust dat de opvattingen over flexwerk op het Binnenhof zijn veranderd. In het sociaal akkoord heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid afgesproken dat hij de mogelijkheden van flexibel werken gaat inperken. Dat moet nog worden uitgewerkt, maar rechters weten dat dit er aankomt.’’

Populariteit flexibel werken

Flexibel werken is in opkomst. Twee miljoen werkende mensen (30 procent) heeft een tijdelijk contract of werkt als zzp’er. Daarnaast beschikt ruim een half miljoen mensen over een nul-urencontract of werkt als oproepkracht. Er zijn ruim 150.000 payrollers en 60.000 alfahulpen. Flexwerkers verdienen gemiddeld 15 tot 30 procent minder en zijn vaker werkloos.

Meer flexwerkers naar rechter

Het is onbekend of meer flexwerkers naar de rechter stappen. Reden hiervoor is dat het bijna altijd om individuele zaken gaat en rechtbanken houden dat niet bij.

Rechters houden rekening met de maatschappelijke trend, signaleert ook Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam: ‘‘Werkgevers zoeken steeds meer de grenzen op. En de rechters merken dat de samenleving protesteert tegen de doorgeschoten flexibilisering.’’

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.