Logo
  • Nieuws
  • 14 oktober 2013
  • Mariel Hovemann

De HR-gevolgen van het akkoord

Afgelopen vrijdag sloten het kabinet, coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP een akkoord over de begroting van 2014.

Beeld De HR-gevolgen van het akkoord

Enkele maatregelen hebben het niet gehaald. Zo wordt de heffingskorting toch niet inkomensafhankelijk. En de inkomstenbelasting wordt verlaagd.

Doorwerkbonus

Wel gaat de aanschafbelasting voor auto’s omhoog. Wordt afgezien van enkele subsidies voor bedrijven en komt er vanaf 1 januari 2015 geen 'doorwerkbonus' voor nieuwe gevallen tussen de 61 en 64 jaar.
Ook wordt het loon aanmerkelijkbelanghouder verlaagd (in belastingbox 2).

Ontslagrecht

Daarnaast worden enkele maatregelen naar voren gehaald. Zo wordt flexibele arbeid in juli 2015 ‘zekerder’ gemaakt in plaats van januari 2016, zie ook verkorten van de ketenbepaling. Hetzelfde geldt voor versoepeling van het ontslagrecht: in juli 2015 in plaats van per 1 januari 2016. Verder worden bedrijven eerder verplicht aan de 5-procent quotum voor arbeidsgehandicapten te voldoen. In plaats van eind 2016 komt er een toetsing van het aantal banen voor arbeidsgehandicapten eind 2015. De afspraak is dat werkgevers ervoor zorgen dat zij in 2014 5.000 banen hebben gecreëerd. En moet een werkloze per 1 januari 2015 in plaats van 2016 passende arbeid onder zijn niveau accepteren als hij na zes maanden nog werkloos is. Nu is dat nog na twaalf maanden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.