Logo
  • Nieuws
  • 25 april 2014
  • Lianne Bouman

Betere bescherming gedetacheerde buitenlandse werknemers

EU-lidstaten moeten richtlijn 96/71/EG (terbeschikkingstelling werknemers voor het verrichten van diensten) uit 1996 beter gaan handhaven. Daartoe heeft het Europees Parlement op 16 april j.l. ingestemd met een handhavingsrichtlijn.

 

De Detacheringrichtlijn uit 1996 legt een reeks basisarbeidsvoorwaarden vast om detachering van werknemers te vergemakkelijken, eerlijke mededinging te verzekeren en een passende mate van bescherming van gedetacheerde werknemers te waarborgen. De dienstverrichter dient zich tijdens de detacheringperiode hieraan te houden.

Regels naleven

De nieuwe handhavingsrichtlijn verbetert, bevordert en versterkt de praktische uitvoering, toepassing en handhaving van de detacheringrichtlijn. Ook biedt de richtlijn maatregelen om misbruik en omzeiling te voorkomen en biedt het garanties voor de bescherming van de rechten van gedetacheerde werknemers. Kortom: de aangenomen handhavingsrichtlijn moet ervoor zorgen dat de regels beter worden nageleefd. Zo is in de richtlijn opgenomen dat lidstaten beter moeten controleren of werkgevers zich aan de wet houden wanneer ze werknemers in een andere EU-lidstaat detacheren. Ook moeten de lidstaten informatie over misstanden gaan uitwisselen en moeten ze werknemers beter informeren over hun rechten en plichten.

Let op!

De handhavingsrichtlijn komt niet in de plaats van de bestaande detacheringsrichtlijn, maar is bedoeld tot verbetering van de praktische toepassing ervan te komen. Met de aangenomen handhavingsrichtlijn neemt de EU het op voor de ongeveer één miljoen arbeiders, die tijdelijk in het buitenland werken.

Meer informatie vindt u in de kennisbank:

  1. Detachering
  2. Personeel werven op EER-arbeidsmarkt

 

Toolset Detachering, inlenen en uitzenden

Een werkgever kan verschillende redenen hebben om tijdelijk personeel in te schakelen, zonder dat hij met de betreffende medewerker direct een arbeidsovereenkomst wil aangaan. Een belangrijke reden is een tijdelijk personeelstekort. Een tweede belangrijke reden kan de behoefte zijn aan de inzet van tijdelijk specialisme. Met de toolset "Detachering, inlenen en uitzenden" kunt u direct aan de slag met modellen en checklists.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.