Logo
  • Nieuws
  • 22 maart 2013
  • Mariel Hovemann

Beste Werkgevers 2013: management geloofwaardig

Als je als organisatie kiest voor een visie waaraan je vasthoudt en consistent in durft te investeren, zelfs als dat betekent dat je in crisistijd impopulaire beslissingen moet nemen, resulteert dit in positief medewerkervertrouwen. Open communiceren, dat is met name waarop de Beste Werkgevers van 2013 scoren, aldus Erik van Riet, directeur van Great Place to Work (GTPW).

Beeld Beste Werkgevers 2013: management geloofwaardig

Aan het onderzoek van Great Place to Work (GPTW) Nederland deden dit jaar 130 organisaties mee, die 27.000 werknemers vertegenwoordigen. De hoogst scorende organisaties zijn daarbij onderscheiden als Beste Werkgevers van Nederland. Van de 110 organisaties die mededen aan de verkiezing Beste Werkgevers hebben dit jaar 40 organisaties de lijst gehaald. Op basis van de positieve antwoorden op een vragenlijst van 58 stellingen en twee open vragen en op basis van de evaluatie van het werkgeverbeleid wordt de lijst van Beste Werkgevers van Nederland bepaald.

Nr. 1 Grote en multinationale ondernemingen

Winnaar SAS steeg drie plaatsen ten opzichte van vorig jaar. Erik van Riet, directeur GPTW Nederland: “De bedrijven die op de lijst van Beste Werkgevers staan hebben werkomgevingen ontwikkeld die tevens als maatstaf gelden voor andere organisaties in Nederland. SAS heeft zich in een jaar tijd sterk ontwikkeld, mede op basis van de adviezen die we ze vorig jaar hebben gegeven naar aanleiding van de resultaten toen. De organisatie kan zich daarom met recht de allerbeste werkgever in de categorie grote en multinationale ondernemingen noemen.” Softwaregigant Microsoft verruilde na vijf jaar de eerste voor de tweede plaats. De chemieonderneming DuPont eindigde in de categorie op de derde plaats en steeg vier plaatsen in de lijst.

Top 3 Middelgrote ondernemingen en Kleine en startende ondernemingen


ORMIT heeft de toppositie in de categorie middelgrote ondernemingen weer bereikt. Ook in 2011 stonden zij bovenaan de lijst, vorig jaar eindigden ze op de tweede plaats. Sms-bedrijf CM Groep en trainingsbureau Van Harte & Lingsma eindigden in deze categorie op de tweede en derde plek. In de categorie Kleine en startende ondernemingen komt webbureau Q42 als nummer één uit het onderzoek. Deze jonge organisatie deed dit jaar voor het eerst mee aan het Beste Werkgeversonderzoek. Het PR Bureau en talentdeveloptmentspecialist Young Colfield eindigden in deze categorie op de tweede en derde plek. 

Stijging vertrouwen

88% van de respondenten is van mening dat hun bijdrage in de organisatie van belang is (+3% t.o.v. 2012). 77% van de werknemers dat zij alle mogelijkheden en middelen aangeboden krijgen om hun werk goed te doen. In 2008 vond 73% dat en in de tussenliggende jaren was de score lager (70% in 2012).

Trots en oprechte interesse


Bijna driekwart (74%) van de werknemers ervaart een trotsgevoel als ze kijken naar wat de organisatie heeft bereikt (+5% t.o.v. 2012). 58% van de werknemers vindt dat het management zijn werknemers betrekt in beslissingen die betrekking hebben op hun werk en werkomgeving. In 2011 en 2012 was dit respectievelijk 52% en 51%. Dit jaar vindt 66% van de werknemers dat het management oprecht persoonlijke interesse in hen toont. In 2011 en 2012 was dit respectievelijk 57 en 60%. Dit jaar vindt 71% van de medewerkers dat ze met respect worden behandeld. 60% vindt dat het management zijn verwachtingen duidelijk kenbaar maakt. In 2011 en 2012 was dit respectievelijk 58% en 59%.

Geloofwaardigheid

Bij de Top 5 Beste Werkgevers geeft een gemiddelde van 89% dit jaar aan dat het management geloofwaardig handelt. Bij de groep die in het onderzoek de Beste Werkgeverslijst niet heeft gehaald vindt slechts 62% dat het management geloofwaardig is op het gebied van beloftes nakomen, informeren, benaderbaarheid en verantwoordelijkheid nemen. Ook op de dimensies respect, eerlijkheid, trots en kameraadschap zijn de verschillen groot (gem. 20% verschil t.o.v. van de Top 5 Beste Werkgevers).

Ethisch

Van de respondenten is 86% is van mening dat hij/zij zichzelf kan zijn op de werkvloer. 80% is bereid tot extra inspanningen om het werk af te krijgen (+2% t.o.v. 2012). 65% vindt dat het management doet wat het belooft; een stijging van +4% t.o.v. vorig jaar. Ruim driekwart (76%) gelooft dat het management alleen mensen ontslaat als het niet anders kan (+1% t.o.v. vorig jaar). 78% vindt het management eerlijk en geeft aan dat het ethische principes toepast. (+3% t.o.v. vorig jaar). 84% vindt dat hij/zij wordt behandeld als een volwaardig lid van onze organisatie, ongeacht de positie; een stijging van +5% t.o.v. vorig jaar

Eerlijke verdiensten


63% van de werknemers vindt dat ze eerlijk worden betaald voor het werk dat zij verrichten. Dat is een stijging van 8% t.o.v. 2012. Slechts 47 procent van de medewerkers heeft in 2013 het gevoel dat ze eerlijk delen in de gerealiseerde winst. Het percentage is echter wel gestegen t.o.v. 2012 (+ 5%). 78% geeft aan nog een lange tijd te willen blijven werken bij zijn/haar huidige werkgever. In 2010, 2011 en 2012 was dit respectievelijk 78%, 77% en 74%.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.