Logo
  • Nieuws
  • 25 januari 2013
  • Lianne Bouman

Behandeling modernisering verlof en arbeidstijden weer uitgesteld

De behandeling van de plannen voor veranderingen in de Wet arbeid en zorg (WAZO) en Wet aanpassing arbeidsduur (WAA) laten nog langer op zich wachten. Zij liggen al ruim een jaar bij de Tweede Kamer. En nu heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weer om behandelingsuitstel gevraagd.

In een brief aan de Tweede Kamer heeft de minister laten weten dat hij de behandeling van het wetsvoorstel op de agenda in het derde kwartaal van dit jaar wil zetten.

 

Het wetsvoorstel ‘Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden’ moet zorgen dat werkgevers en werknemers flexibelere afspraken met hun werknemers kunnen maken over werk- en vrije tijd. Ook maakt de wet het mogelijk om zorgverlof op te nemen om te zorgen voor huisgenoten die geen partner, kind of ouder zijn. En voor moeders van wie het kind na de bevalling in het ziekenhuis wordt opgenomen, wordt het bevallingsverlof verlengd.

 

Aanvullende maatregelen

Ascher, die in beginsel de Wet modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden positief beoordeelt, wil deze kabinetsperiode onder meer aanvullende stappen zetten om de combinatie van arbeid en zorg te verbeteren. Daarbij denkt hij aan vaderverlof, mantelzorg en mogelijkheden voor tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Hij gaat dit in samenhang bezien met het initiatiefwetsvoorstel Flexibel werken van Van Gent en Van Hijum. Ascher gaat over deze aanvullende agenda op het gebied van arbeid en zorg in gesprek met de sociale partners in het kader van de sociale agenda. En dat heeft tijd nodig.

 

Tip

Stand van zaken wetsvoorstel Modernisering regelingen verlof en arbeidstijden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.