Arbospreekuur weer wettelijk verplicht?
Het onderzoek naar de positie van de bedrijfsarts heeft de volle aandacht van staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In zijn beleidsreactie maakt De Krom de maatregelen bekend, die hij wil nemen om het functioneren van de bedrijfsarts te verbeteren. De staatssecretaris is ook van plan het arbospreekuur weer te verplichten.
Eerder heeft De Krom al antwoord gegeven op Kamervragen en aangegeven dat hij autonomie wil voor bedrijfsartsen. In zijn beleidsreactie komt de staatssecretaris daar gedetailleerder op terug. Hij wil in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport actie op een aantal gebieden ondernemen.
Actiepunten
- De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB), Boaborea en de sociale partners krijgen een brief, waarin De Krom aangeeft dat zij moeten zorgen voor een structurele voorlichting en informatievoorziening over de bedrijfsarts, het handhaven van het beroepsgeheim, het melden van beroepsziekten en het werven en opleiden van bedrijfsartsen.
- Over het toezicht op juist titelgebruik en de melding van beroepsziekten zullen afspraken worden gemaakt met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Arbeidsinspectie.
- Er zijn drie projecten geformuleerd die de samenwerking tussen arbeid en zorg kunnen stimuleren.
- Het ministerie van VWS gaat in overleg met de zorgverzekeraars over de belemmeringen bij verwijzingen van bedrijfsartsen.
Arbospreekuur
Uiterlijk begin 2012 informeert de staatssecretaris de Tweede Kamer over de visie op het arbostelsel op de lange termijn en de mogelijke gevolgen hiervan voor de bedrijfsgezondheidszorg. Hierin zal het ministerie ook de aanbeveling van de onderzoekers meenemen om het arbospreekuur opnieuw wettelijk verplicht te stellen.
In strijd met de arbowet
Een bedrijfsarts/arbodienst weigert bij een sollicitant een medische keuring uit te voeren, als dit in strijd zou zijn met zijn advies. Hij weet dus dat de keuring in strijd zou zijn met de wet, en dat hij het risico loopt in strijd te handelen met de voor zijn beroepsgroep geldende professionele standaard en met de voor hem geldende zorgvuldigheidsplicht. De kans is dus groot dat de arts weigert te keuren. Gaat de werkgever vervolgens op zoek aan een andere arts, die wel de keuring wil uitvoeren, dan handelt de werkgever in strijd met de wet en kan de sollicitant een klacht indienen bij de Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen.