Logo
  • Nieuws
  • 27 oktober 2016
  • Bron: AWVN

Werkgevers bieden meer mogelijkheden mantelzorg

Werknemers krijgen van hun werkgevers steeds meer mogelijkheden om mantelzorgtaken uit te voeren. Een derde van de ondernemingen biedt inmiddels extra verlof bovenop de wettelijke mogelijkheden. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 3 jaar geleden.

Beeld Werkgevers bieden meer mogelijkheden mantelzorg

Een en ander blijkt uit een enquête van werkgeversvereniging AWVN onder het Nederlandse bedrijfsleven. Het is de eerste keer dat werkgevers worden ondervraagd over mantelzorg sinds de Wet Arbeid en Zorg werd gewijzigd, begin 2015. Met die wetswijzigingen werden onder meer de mogelijkheden voor ouderschapsverlof en het kortdurend zorgverlof verruimd.

Verdere verruiming niet nodig

AWVN concludeert op basis van het onderzoek dat werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen op het vlak van (mantel-)zorgverlof en dat verdere verruiming van de wettelijke mogelijkheden onwenselijk is. Deelnemers aan het onderzoek wijzen er op dat de veranderingen van 2015 de arbeidskosten hebben verhoogd. AWVN waarschuwt daarbij voor verdere verhoging met het oog op concurrentiepositie en werkgelegenheid. De wijze waarop werkgevers omgaan met mantelzorgverlof past volgens AWVN in het algemene beeld dat werkgevers en werknemers in onderling overleg knelpunten vrijwel altijd oplossen.

Problemen rond afstemming

Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de werkgevers geen organisatorische problemen ondervindt rond de afstemming van arbeid en zorg. Dat is een toename vergeleken met 2013, toen was het percentage 15 procent. Wel geeft ruim de helft van de respondenten aan de komende jaren juist meer problemen rond de afstemming te verwachten door vergrijzing en door overheidsbezuinigingen in de sfeer van zorg.

Aanvragen zorgverlof nemen toe

Twee op de tien werkgevers zag de afgelopen jaren het aantal zorgverlofaanvragen al toenemen en driekwart van de werkgevers zegt in dit verband de komende jaren meer aanvragen voor zorgverlof te verwachten.

Bovenwettelijke regelingen

Werkgevers bieden in de praktijk bijna allemaal (88 procent) een of meerdere bovenwettelijke regelingen om medewerkers in staat te stellen hun werk te combineren met privétaken. Daarbij gaat het om:

  • mogelijkheden om de werktijden aan te passen (73 procent van de werkgevers),
  • calamiteitenverlof (73 procent), mantelzorg (33 procent),
  • mogelijkheden om in deeltijd te gaan werken (73 procent),
  • ondersteuning bij kinderopvang (4 procent) en
  • mogelijkheden om extra verlof in te kopen (60 procent).

De belangrijkste redenen voor werkgevers om werknemers te faciliteren op dit vlak zijn werknemerstevredenheid (voor 51 procent van de werkgevers een overweging) en lager ziekteverzuim (36 procent).

 

 

Producttips