KLM, Royal A-ware en Voys constateren dat investeren in tijdelijk personeel loont
Hoe meer tijdelijk personeel werkgevers in dienst hebben, hoe minder er geïnvesteerd wordt in opleidingen. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat 76 – 94 procent van de werknemers die een cursus of opleiding volgen een vast contract hebben meldt de Rijksoverheid.
Tijdelijk personeel heeft scholing juist hard nodig voor hun inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Terwijl scholing sinds 2007 sterk in de lift zat, is dat cijfer de afgelopen twee jaar weer gedaald naar het niveau van 2005. De campagne Hoe Werkt Nederland? bracht een bezoek aan Luchtvaart College Schiphol om in beeld te brengen hoe en waarom KLM haar vast en tijdelijk personeel scholding aanbiedt.
Scholing zorgt voor gemotiveerd personeel
KLM is zich bewust dat in een veranderende arbeidsmarkt goed opgeleid en langer inzetbaar personeel essentieel is voor de toekomst van het bedrijf. “Wij krijgen onze investering in opleidingen direct uitbetaald in gemotiveerd personeel.” Zegt John Cornelissen, Flowmanager. “Ook tijdelijk personeel komt in aanmerking voor scholing. Uit deze groep selecteren we weer nieuwe vaste KLM’ers.” Metin Çalinskan, al meer dan 12 jaar regionaal Planner bij KLM, volgt de nationaal erkende MBO opleiding Logistiek Supervisor bij Luchtvaart College Schiphol, dat in nauwe samenwerking met MBO College Airport van het ROC Amsterdam wordt verzorgd: “Het is goed voor mijn ontwikkeling dat KLM mij de mogelijkheid geeft om gratis een opleiding te volgen. En je weet niet wat de toekomst brengt, misschien kan ik die kennis ook buiten KLM gebruiken.” Cornelissen: “Je ziet dat als je aandacht geeft aan mensen en zij nieuwe dingen leren, dat hun zelfvertrouwen automatisch groeit, dat is gewoon een wetmatigheid.“
Opleidingsniveau gehele beroepsbevolking op peil houden essentieel
In Nederland heeft 1 op de 5 medewerkers een flexibele arbeidsrelatie. Uit onderzoek van Berenschot blijkt dat naarmate het aantal tijdelijke contracten toeneemt ten opzichte van de vaste contracten, er minder ruimte is voor opleidingen. Hans van der Spek van Berenschot. “Juist opleiding en ontwikkeling creëren betrokkenheid en waarborgen de kwaliteit en continuïteit van diensten.” Uit een rapport van het CBS blijkt dat ontwikkelmogelijkheden niet alleen de betrokkenheid van werknemers bevordert, maar ook de innovatieprestatie van bedrijven ten goede komt. Maatschappelijk gezien is het volgens van der Spek belangrijk om de hele beroepsbevolking op een goed opleidingsniveau te brengen en te houden. Door niet te investeren in werknemers met een tijdelijk contract ontstaat een tweedeling.