Loondoorbetaling zieke AOW'er 13 weken
U hoeft vanaf 1 januari 2016 nog maar maximaal 13 weken in plaats van 104 weken (twee jaar) het loon door te betalen (70 procent van zijn loon), als een werknemer de AOW-leeftijd heeft bereikt en arbeidsongeschikt is. Dit is geregeld in de nieuwe wet Wet werken na AOW-gerechtigde leeftijd die op 1 januari 2016 van kracht wordt.
Stel uw werknemer is ziek en bereikt, nog steeds arbeidsongeschikt, de AOW-gerechtigde leeftijd (2016: 65 jaar + zes maanden). Als de werknemer dus al ziek was voordat hij de AOW-leeftijd bereikt en hij is dat nog steeds als hij de AOW-leeftijd heeft bereikt en bij u in dienst is, dan betaalt u het loon nog maximaal 13 weken door vanaf de dag dat hij de AOW-leeftijd heeft bereikt.
Ziektewet-uitkering
In sommige gevallen kunt u vanaf 2016 voor de (ex-)werknemer die de AOW-leeftijd heeft bereikt een Ziektewet-uitkering aanvragen. Als de AOW’er uit dienst gaat voordat de 13 weken verstreken zijn (einde tijdelijk contract), heeft hij recht op een Ziektewetuitkering. Die uitkering wordt in de periode januari 2016 tot juli 2016 betaald uit het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof). Na die periode zal de uitkering rechtstreeks op de ex-werkgever worden verhaald.
Opzegverbod zieke AOW’er
Het opzegverbod bij ziekte voor AOW´ers is vanaf 1 januari 2016 versoepeld. Er geldt voor zieke AOW´ers slechts voor 13 weken een opzegverbod, terwijl dit opzegverbod voor niet AOW’ers (dus de ‘gewone’ werknemers) 104 weken bedraagt.
Nota bene
De wetgever wil de komende twee jaar inzicht krijgen hoe deze maatregel uitwerkt in de praktijk. Dus tot 2018. Als de maatregel positief uitpakt zal de termijn van 13 weken worden teruggebracht naar zes. Daarmee wordt de drempel een AOW’er in dienst te houden of te nemen (nog) verder verlaagd.
Doorwerken na AOW-leeftijd
Arbeidsovereenkomst met AOW-gerechtigde plus-werknemer