10 tips om fietsen te stimuleren
Fietsen naar je werk is goed voor je gezondheid. Een kwart van de werkende Nederlanders gaat al met de fiets naar het werk. En steeds meer mensen gebruiken hun (elektrische) fiets voor de iets langere ritten, tot vijftien kilometer. En wist je dat door twee keer in de week 7,5 kilometer te fietsen, je ook nog eens 200 kilo CO2 minder uitstoot per jaar? Plus dat je kosten bespaart.
Hoe stimuleer je fietsen?
1. Doe een nulmeting
Hoe reizen medewerkers nu naar het werk? Hoeveel dagen? Waar komen ze vandaan? Hoeveel medewerkers wonen op fietsbare afstand? Een afstand van 7,5 kilometer is prima fietsbaar, met een e-bike is een afstand tot 15 kilometer reëel.
2. Zorg voor goede voorzieningen
De basis is een goede fietsenstalling met voldoende capaciteit. Liefst overdekt, afgesloten, dicht bij de ingang, veilig en met handige fietsenrekken. Extra voorzieningen: douches en kleedruimtes, kluisjes, oplaadpunten voor e-bikes en een fietsreparatieset (minimaal een fietspomp en een bandenplaksetje).
3. Financier (deels) de aanschaf en andere fietskosten
Binnen de Werkkostenregeling (WKR) zijn er mogelijkheden. Je kunt daarnaast ook abonnementen op OV-fiets en stallingskosten vergoeden.
4. Geef een goede reiskostenvergoeding
Geef een onbelaste reiskostenvergoeding van € 0,19 per gefietste kilometer. Oók aan medewerkers die binnen 10 kilometer afstand wonen.
5. Beloon fietskilometers
Bijvoorbeeld via Trappers of Fietsen Scoort.
6. Doe mee aan stimuleringsacties en -programma's
Er zijn regionaal en landelijk diverse programma's waaraan je als werkgever deel kunt nemen, vaak zelfs gratis. Deze programma's of acties maken het extra aantrekkelijk om vaker de fiets te pakken, bijvoorbeeld door het laten uitproberen van e-bikes, kortingen op de aanschaf van een (e-)fiets, speciale apps, wedstrijden enzovoorts. Voorbeelden zijn rij2op5 en Toury.
7. Bied alternatieven voor zakelijke ritten overdag
Bijvoorbeeld een poolauto, scooter, dienstfiets of anonieme OV-chipkaarten zodat er geen reden is om niet op de fiets te komen.
8. Maak de fietsroute bekender
Stimuleer het gebruik van fietsrouteplanners (bijvoorbeeld die van Fietsersbond of ANWB) en plaats de fietsroute ook op je bedrijfssite voor bezoekers.
9. Maak inzichtelijk wat meer fietsen oplevert
Laat je medewerkers de persoonlijke fietscalculator invullen. Deze maakt meteen duidelijk hoeveel calorieën ze kunnen verbranden en brandstofkosten ze besparen door meer te fietsen. Bereken met de fietscalculator voor bedrijven hoeveel je kunt besparen.
10. Doe inspiratie op bij andere werkgevers
Wat doen andere werkgevers aan fietsstimulering, wat kun je nog meer doen en hoe pak je dat aan? Kijk op fietsennaarhetwerk en op Slimmeropweg.
Bron: &Morgen