Met wie wisselt u van baan tijdens Week van de Werkstress?
Om zelf te ervaren hoe de medewerkers echt in hun werk staan, wisselt Arko van Brakel, directeur bij de Baak met Nadine van Dort, receptioniste bij het instituut. Van Brakel zet zich in als ambassadeur van de Check Je Werkstress Week van het ministerie van SZW om werkstress bespreekbaar te maken en aan te pakken. Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1 in Nederland.
Door tijdelijk van baan te wisselen, hoopt Van Brakel het werkplezier én de werkstress binnen zijn bedrijf op een andere manier te ervaren. “Al vroeg in mijn carrière kreeg ik last van een burn-out en die was heel heftig. Uiteindelijk had ik tien maanden rust nodig om te herstellen,” aldus Van Brakel. De Baak besteedt ook intern aandacht aan het voorkomen van werkstress en het vergroten van werkgeluk op de werkvloer. Bijvoorbeeld door werknemers veel vrijheid en verantwoordelijkheid te geven. Maar ook door zaken als gezamenlijke (sport-)activiteiten, stoelmassages, gezonde/biologische lunches en snacks aan te bieden.
Rust en reflectie
Van Brakel: “Laten we eerlijk zijn. Gelukkige, vitale medewerkers presteren beter. Maar voor ons is het voorkomen van werkstress belangrijker, omdat onze medewerkers in hoge mate de sfeer bepalen die onze klanten tijdens trainingen ervaren. We weten dat de Baak voor veel deelnemers een rustpunt en een bron van inspiratie is en dat kunnen we alleen zijn als onze medewerkers goed in hun vel zitten. Het onderwerp komt indirect in al onze leiderschapsprogramma’s aan bod. We leren deelnemers dat rust en reflectie belangrijk zijn, dat je niet altijd kunt doorjakkeren maar dat je prioriteit en aandacht moet geven aan wat écht belangrijk voor je is. We streven er naar om daar zelf het goede voorbeeld in te geven.”
Werkstress in Nederland
In Nederland lopen jaarlijks bijna 1 miljoen mensen het risico op een burn-out of andere werk gerelateerde psychische ziekten. Signalen zoals slapeloosheid, aanhoudende hoofdpijn of oververmoeidheid worden vaak niet op tijd herkend. Twaalf procent van de werknemers heeft last van een burn-out of zit er tegen aan. Binnen veel organisaties is de kans groot dat er collega’s of werknemers zijn die wegens werkstress thuis zitten of die de werkdruk niet aan kunnen. De Check Je Werkstress campagne wil werkstress bespreekbaar maken en daarmee verzuim op de werkvloer voorkomen.
Check Je Werkstress Week
Van 3 tot en met 6 november organiseert het ministerie van SZW samen met Focal Point de Check Je Werkstress Week. Tijdens deze week wordt er samen met ambassadeurs en diverse bedrijven zoals ING, de Baak, Siemens, Amphia Ziekenhuis en Horizon College aandacht besteed aan werkstress. Bedrijven gaan in gesprek met hun werknemers over werkstress, organiseren bijeenkomsten over werkstress, ruilen een dag van baan om werkplezier en motivatie te verhogen en bevorderen een gezonde leefstijl door looplunches. Voor het volledige overzicht van alle activiteiten tijdens de werkweek kijk op www.checkjewerkstress.nl