De 7 uitdagingen voor HRM volgens Vinke
HRM is een vakgebied waar we veel meer gebruik van kunnen en moeten maken, dat is althans de mening van prof. dr. Rob Vinke. Om deze mening kracht bij te zetten schetst hij zeven uitdagingen in de nieuwe geheel herziene editie van zijn boek HRM voor de toekomst.
De wereld is nog niet zo klein geweest als vandaag de dag en de invloed van de omgeving op organisaties nog nooit zo groot. Om de mogelijke toekomstige ontwikkelingen en de relevantie daarvan te doorgronden moeten we steeds meer met scenario’s leren werken, aldus Vinke.
“Als HRM de directe klanten goed wil bedienen, is het een aanbeveling om geregeld stage te lopen in de eigen organisatie en wellicht zelfs stages bij externe klanten. Daar bovenop is het uiterst verrijkend om het eigen handelen dus ook te richten op de wensen van de echte klant en opdrachtgever buiten de deur van de organisatie.”
Tot zover de eerste uitdaging ‘Begrijp je werkwereld’. De zes andere uitdagingen volgens Vinke:
- Wees de beste in je vak;
- Doe beter waar je goed in bent;
- Naar een moratorium op personeelsinstrumenten;
- Weeg alles naar de menselijke maat;
- Verbind cultuur van gisteren aan die van vandaag;
- Begrijp mensen.
Met de zeven uitdagingen wordt ook het ambitieniveau van HRM in beeld gebracht. Kernvragen hierbij zijn: Wat is de agenda voor HRM? Wie brengen die agenda tot werkelijkheid en hoe?
Bekijk het filmpje waarin Rob Vinke een korte introductie geeft.
Reacties
Ingezonden door Rolf Knijff (niet gecontroleerd) op 13 augustus 2011 - 11:50am
Vinke toont opnieuw dat hij geen denker is! In de informatieleer is er een aardig kriterium voor het inhoudelijk gehalte van een uitspraak. Draai de uitspraak om en stel vast of het resultaat onzinnig is. Is dat zo dan is de oorspronkelijke uitspraak inhoudloos, een motherhood statement dat zich niet leent voor een inhoudelijk debat of inhoudelijk beleid. Die test toegepast op Vinke's zeven uitspraken toont aan dat alleen die over het 'moratorium op instrumenten' [3 in het lijstje] inhoud heeft; je kunt argumenten voor of tegen afwegen. Maar 'het beste in je vak te zijn', alles te 'wegen naar de menselijke maat', enzovoort, is het intrappen van een open deur. Wil iemand het slechtste zijn? En hangt die menselijke maat misschien van je politieke, religieuze kleur af? Kunnen we a.u.b. een keer een echte discussie hebben over strategisch HRM? Ik doe mee! En zouden de echte wetenschappers een keer willen opstaan?
Rolf Knijff
Ingezonden door Xandra Haas (niet gecontroleerd) op 11 augustus 2011 - 9:05am
Ik zou aan de 6 uitdagingen van Rob vinke nog een 7-de of misschien zelfs 1-ste uitdaging toe willen voegen nl. het ontwikkelen van persoonlijk ondernemerschap! En persoonlijk ondernemerschap begint bij jezelf: het beste uit jezelf halen en daardoor de ander inspireren het beste uit zichzelf te halen waardoor je echte waarde creeert voor iedere medewerker en voor het succes van de organisatie. Waar zit je nog in een destructieve houding, gevoel, gedrag, organisatiekenmerk en effect en hoe transformeer je dit naar een constructieve houding, gevoel, gedrag, organisatiekenmerk en effect! Zie ook het boek: "10 stappen naar persoonlijk ondernemerschap: het begint bij mij" Hans Heijnen, 2009.
Xandra Haas, www.arcovida.nl / www.xafier.nl