Wetgeving bemoeilijkt verzuimbeheer UWV
Om te voorkomen dat zieke uitzendkrachten na ziekmelding langer ziek thuis blijven, moet snel contact gelegd worden met hen. Private uitvoerder van de Ziektewet voor uitzendkrachten Acture realiseert mede hierdoor een hoger uitstroompercentage dan publieke uitvoerder UWV. Dit blijkt uit onderzoek van AStri Beleidsonderzoek en -advies in opdracht van UWV en Acture.
Het snel contact leggen lijkt een belangrijke verklaring voor het verschil in uitstroompercentage uit de Ziektewet tussen UWV en Acture. Terwijl Acture er binnen twee dagen in slaagt om met 97 procent van de ziekmelders contact te leggen, weet UWV in dezelfde periode 85 procent van hen te bereiken. Volgens de onderzoekers zou dit mogelijk het verschil tussen het aantal herstelmeldingen na twee dagen verklaren.
Belemmering door wetgeving
Ook realiseert UWV na twee dagen een uitstroompercentage van 27,2 procent. Bij Acture ligt dat percentage op 51,6 procent. De onderzoekers merken op dat wetgeving belemmert dat UWV sneller kan ingrijpen. ‘Werkgevers hebben bij UWV volgens de wet maximaal vier dagen de tijd om een ziekmelding te doen.’
Volgens Joke Hoogendonk, directeur Sociaal Medische Zaken van UWV legt Acture in contracten vast dat de ziekmelding op de eerste dag moet worden doorgegeven. “UWV kan deze afspraak niet maken, omdat werkgevers volgens de wet maximaal vier dagen de tijd hebben om te melden dat een uitzendkracht ziek is. Dit bemoeilijkt het verzuimbeheer.”
Grip op Ziekteverzuim
Werkgevers en -nemers hebben steeds meer verantwoordelijkheden gekregen als het om het beheersen van ziekteverzuim gaat. Een verzuimende medewerker kost een werkgever handenvol geld en de nodige hoofdbrekens. Tijdens deze cursus ziekteverzuim leert u hoe u door adequaat in te grijpen de verzuimkosten binnen uw onderneming kunt beperken. Meer info>