Ziekteverzuim gemiddeld 3,8% in 2013
Het gemiddelde ziekteverzuim in 2013 bedraagt 3,8 procent, wat lager is dan in 2012 (4,1 procent), maar gelijk is gebleven ten opzichte van het eerste half jaar van 2013. De gemiddelde verzuimduur was 24 dagen. Een dag meer dan in 2012, zo blijkt uit een analyse van ArboNed onder ruim 1 miljoen werknemers.
Het gemiddelde daalde van 4,3 procent in 2010 tot 3,8 procent in de eerste helft van 2013. De daling heeft echter in de tweede helft van 2013 niet doorgezet. Volgens dr. Corné Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog bij Arboned, is het nog te vroeg om te spreken van een kentering in de verzuimdaling: ‘‘Weliswaar horen we de laatste tijd positievere berichten over de economie, maar werknemers hebben nog weinig vertrouwen in de arbeidsmarkt en dat houdt het verzuim geforceerd laag. Als werknemers het weer voor het kiezen hebben op de arbeidsmarkt, zal het verzuim stabiliseren of zelfs weer gaan stijgen.’’
Psychisch verzuim
Verder laat de analyse zien dat 93 procent van alle verzuimgevallen 1 tot 7 dagen duurde in 2013. Dit betekent dat 7 procent van alle gevallen langdurig zijn. Van het langdurig verzuim was 35 procent het gevolg van spier- en gewrichtsklachten, net als een jaar eerder. Ook verzuim met andere lichamelijke oorzaken bleef met 30 procent van het langdurig verzuim gelijk. Het psychisch verzuim nam verder toe van 29 procent in 2012, naar 35 procent in 2013.
Stress
Ruim drie kwart van het psychisch verzuim heeft te maken met stress. Volgens Roelen is dit steeds vaker niet alleen werkgerelateerd, maar heeft het ook te maken met privéomstandigheden. Roelen: “Werknemers maken zich zorgen over hun persoonlijke situatie en hebben minder geld te besteden. Daar komt bij dat vooral mensen met psychische klachten vaak niet de hulp zoeken die ze nodig hebben, omdat ze de behandeling niet kunnen betalen.” Hij pleitte daarom vorig jaar al voor het (mee)financieren van behandelingen door de werkgever.
Psychosociale arbeidsbelasting
Wat betreft werkgerelateerde oorzaken heeft psychisch verzuim vooral te maken met de psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Dit is al jarenlang een van de belangrijkste arbeidsrisico’s. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gaat zich dan ook sterker inspannen om PSA te reduceren en trekt hiervoor in 2014 circa 1 miljoen euro uit.
Rustmoment
Ook komt uit de analyse naar voren dat 44 procent van de werknemers bij preventief medische onderzoeken in 2013 aangaf dat zij regelmatig een half uur per dag bewust ontspannen. Ook het aantal mensen dat tijdens het werk regelmatig een rustmoment neemt, nam toe. Uit de analyse blijkt ook dat 20 procent van de werknemers één keer per week, 25 procent twee keer per week en 30 procent van de ondervraagden niet wekelijks sport. Daarnaast was het aantal werknemers dat stopte met roken in 2013 lager dan in 2010.
Nieuwe Ziektewet
De Modernisering Ziektewet is een feit. Dit betekent ondermeer dat u als werkgever extra kosten kan verwachten voor de Ziektewet- en WGA-uitkering voor werknemers met een tijdelijk arbeidscontract. Welke (financiële) gevolgen heeft dit voor uw organisatie? Wat kunt u doen om kosten te beheersen en zelfs terug te dringen? Meer info