Logo
  • Nieuws
  • 28 augustus 2013
  • Lianne Bouman

Tegemoetkoming arbeidsongeschikten via werkgever naar werknemer

Werknemers die via hun werkgever een arbeidsongeschiktheidsuitkering van Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) uitbetaald krijgen, ontvangen via hun werkgever ook de Tegemoetkoming arbeidsongeschikten van het Centraal Administratie Kantoor (CAK).

Beeld Tegemoetkoming arbeidsongeschikten via werkgever naar werknemer

Eind september betaalt UWV deze werkgevers de tegemoetkoming samen met de maandelijkse uitkering uit.

U betaalt de tegemoetkoming pas aan de betreffende werknemer(s) als u van UWV de brief heeft ontvangen, waarin staat om welke werknemers het gaat. Uiterlijk in oktober moet u de tegemoetkoming aan de betreffende werknemers hebben overgemaakt. De tegemoetkoming bedraagt dit jaar 2013 342 euro netto.

UWV kan de tegemoetkoming aan een arbeidsongeschikte die zijn uitkering via zijn werkgever betaalt krijgt, niet rechtstreeks aan deze werknemer overmaken. Om de doodsimpele reden omdat UWV zijn rekeningnummer niet kent. Hij heeft immers UWV gemachtigd de maandelijkse arbeidsongeschiktheid op de rekening van de werkgever te storten.

Let op

Met ingang van 2014 gaat het huidige systeem van compensatie op de schop. Op basis van het Regeerakkoord komen de Compensatie verplicht eigenrisico (CER), de Wtcg en de aftrek voor specifieke zorgkosten in de inkomstenbelasting met ingang van 2014 te vervallen en worden vervangen door één nieuwe regeling, uit te voeren door gemeenten. Deze regeling heeft een jaarlijkse omvang van  750 miljoen euro. Momenteel is nog niet meer bekend dan dat het gaat om een inkomensregeling voor chronisch zieken en dat het Regeerakkoord spreekt van 'veel beleidsvrijheid' voor gemeenten bij de invulling van deze regeling.

Nota bene

De Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) omvat een pakket maatregelen om gehandicapten en chronisch zieken gericht te compenseren voor de meerkosten die zij hebben ten opzichte van gezonde mensen. Hierbij kan gedacht worden aan hogere stookkosten, vervoerskosten voor geneeskundige hulp, medische kosten en extra kosten voor kleding of beddengoed. Met ingang van tegemoetkomingsjaar 2012 (uitkering eind 2013) wordt de Wtcg inkomensafhankelijk. Paren met een gezamenlijk inkomen boven 35.100 euro en alleenstaanden met een inkomen boven 24.570 euro krijgen geen tegemoetkoming meer.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.