Logo
  • Nieuws
  • 22 juli 2013
  • Lianne Bouman

Certificering arbodiensten kan beter

De huidige certificering van arbodiensten en individuele arbodeskundigen geeft nog onvoldoende garanties voor de kwaliteit van de dienstverlening en behoeft verbetering. Volgens de Inspectie SZW, de waakhond voor Certificerende Instellingen (cki's), moet meer naar de praktijk gekeken worden. Certificering van de arbozorg is meer dan papier alleen, vindt de inspectie dan ook.

Beeld Certificering arbodiensten kan beter

Dat blijkt uit onderzoek door de Inspectie SZW. Het onderzoek richtte zich op de certificering van arbodiensten en individuele arbodeskundigen en de invloed hiervan op de kwaliteit van de toetsing van de RI&E. De Inspectie SZW stelt dat de huidige certificering nog onvoldoende garanties voor de kwaliteit van de dienstverlening geeft en dus verbetering behoeft.

De certificatie van arbodiensten door cki’s is primair gebaseerd op eisen die aan het kwaliteitsmanagementsysteem worden gesteld. De regelgeving stelt echter eisen die verder gaan dan het kwaliteitsmanagementsysteem. Er worden ook eisen gesteld aan het product (de vier kerntaken) die alleen getoetst kunnen worden door het product te bezien.

Nieuw certificatieschema

Het nieuwe certificatieschema, dat geldt vanaf 1 april 2013, stelt ook deze eisen. Cki’s geven aan het kwaliteitssysteem te toetsen, niet de daadwerkelijke uitvoering (output). Toch zegt de inspectie te hebben waargenomen dat soms wel naar output gekeken wordt, en zegt een cki wel steekproeven te nemen, wat weer in tegenspraak is met dat de cki’s aangeven alleen het kwaliteitssysteem te toetsen.

Uit het rapport ‘Certificeren arbozorg, meer dan papier!’ blijkt onder meer dat:
• de afwijkingen die geconstateerd worden door de cki’s niet op gelijke wijze beoordeeld worden. Op dit moment vindt dat onvoldoende helder en uniform plaats. Dit is naar het idee van de Inspectie noodzakelijk om rechtszekerheid te borgen en de schijn van partijdigheid te vermijden;
• de certificering van de individuele arbodeskundigen,  zoals arbeidshygiënisten, hogere veiligheidsdeskundigen en arbeids- en organisatiedeskundigen, te veel is gericht op het proces en te weinig op de inhoud van het werk dat zij leveren.

Let op

De risicoinventarisatie en –evaluatie (RI&E) is verplicht. Werkgevers die de RI&E niet uitvoeren ( naar behoren uitvoeren) zijn volgens de Arbowet niet actief bezig met de veiligheid, gezondheid en het welzijn van hun werknemers.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.