Herkeuring voor alle Wajongers
Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma laat iedereen met een Wajong-uitkering de komende jaren herkeuren. Alleen jongeren die blijvend niet kunnen werken mogen de uitkering voor jong-gehandicapten behouden. Wie wel kan werken valt onder de Participatiewet waar werkgevers arbeidsplaatsen voor beschikbaar moeten stellen.
De Wajong is per 1 januari 2015 alleen nog toegankelijk voor mensen die vanwege hun beperking nooit zullen kunnen werken. Wie beschikt over arbeidsvermogen valt straks onder de werking van de Participatiewet en hoort daarmee bij de doelgroep van de gemeente. Zij kunnen dan een bijstandsuitkering aanvragen en bij de gemeente terecht voor hulp bij hun re-integratie.
190.000 Participatiewetters
Het moment waarop zij daadwerkelijk naar de gemeente overgaan wordt nog nader uitgewerkt in nauw overleg met de VNG, UWV en sociale partners aldus het ministerie van SZW. Het kabinet verwacht dat van de 230.000 Wajongers slechts 40.000 na herkeuring volledig en blijvend gehandicapt blijven.
Qutum
Naast de Participatiewet komt het kabinet gelijktijdig dit najaar ook met een Quotumregeling die in werking treedt als de door de werkgevers toegezegde banen er in onvoldoende mate komen. Het gaat om 2500 banen in 2014, oplopend naar 100.000 in 2026.
Boete
Mochten bedrijven niet aan het nog te bepalen quotumpercentage voldoen, dan krijgen zij een boete opgelegd van 5.000 euro per jaar per niet door een gehandicapte ingevulde arbeidsplaats. Werkgevers met minder dan 25 werknemers vallen hier niet onder.
Subsidie
Werkgevers moeten minimaal het minimumloon betalen. Om het verschil tussen baten en kosten op te vangen krijgen werkgevers subsidie van de overheid.