Volledige privatisering verzekering WGA-risico?
Komt er een volledige privatisering van de verzekering van werkgevers voor gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid van hun werknemers? Verzekeraar Achmea hoopt dat een nieuw kabinet daar oren naar heeft.
Per 1 januari 2006 werd de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) van kracht. Sindsdien heeft u de keuze het WGA-risico af te dekken bij Uitvoering werknemersverzekeringen (UW) of bij private verzekeraars. Ieder bedrijf met personeel was tot 31 december 2005 standaard via UWV verzekerd. Deed u niets dan bleef u bij UWV.
WGA niet volledig privatiseren
Werkgevers hebben nu de mogelijkheid om elk halfjaar te kiezen tussen een publieke of private verzekering in de regeling voor de gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid (WGA). Minister Donner (Sociale Zaken) liet de Tweede Kamer in april jl. nog weten dat concurrentie beide partijen scherp houdt in de uitvoering van de voorziening. Vanwege de demissionaire status van het kabinet werd afgezien van het plan om de WGA volledig te privatiseren.
Volgens Achmea is al een kleine 30 procent van alle werkgevers uit het publieke bestel gestapt en zijn het vooral kleine bedrijven die niet kiezen voor een private verzekering. Volgens de verzekeraar ervaren kleine bedrijven de verzekering als een complexe materie en zijn zij:
- zich er vaak niet van bewust dat zij een keuze hebben;
- zich er niet van bewust dat verzekeraars maatwerk leveren en daardoor efficiënter zijn; en
- zich niet, of onvoldoende bewust dat zij bij verzekeraars beter weten waar zij aan toe zij, omdat bij UWV de premie sterk kan schommelen.
Let op: Bij de keuze voor het private of publieke stelsel zal de werkgever altijd een deskundige moeten raadplegen, gelet op de ingewikkeldheid van deze materie. Niet allen premies UWV kunnen schommelen, ook verzekeraars kunnen hun tarieven aanpassen.